06 ianuarie 2023, 14:30 Sănătate views 30403
Miracolul ecologic al porumbului
06 ianuarie 2023, 14:30 Sănătate views 30403

Miracolul ecologic al porumbului

Cu 80 000 de ani în urmă, indigenii din Mexic au început să cultive strămoşul sălbatic al porumbului – maisul – aşa se numeşte această plantă în mai multe limbi ale lumii. Odată cu dezvoltarea agriculturii, a avut loc procesul de selecţie a soiurilor rezistente la frig, timpurii şi cu seminţe mari, precum şi constituirea treptată a cultului porumbului, deoarece indienii primii au  studiat toate proprietăţile utile ale plantei.

De exemplu, porumbul conţine o jumătate din tabelul periodic, acizi polinesaturaţi (previn cancerul), acid ascorbic, minerale, proteine, vitamine (K, E, C, D), amidon, grăsimi şi zahăr. Şi aceste proprietăţi utile ale plantei nu se pierd chiar şi în timpul tratamentului termic şi conservării. Aici sînt enumerate principalele avantaje ale consumului regulat al porumbului în alimentaţie:

•  Îmbunătăţirea activităţii tractului digestiv
•  Reducerea nivelului de colesterol
•  Prevenirea bolilor de inimă
•  Tenul sănătos
•  Întărirea oaselor şi a dinţilor
•  Normalizarea activităţii sistemului nervos, inclusiv lupta cu insomnia şi depresia
•  Efectul benefic asupra ficatului şi vezicii biliare
•  Întărirea imunităţii
•  Încetinirea procesului de îmbătrînire
•  Normalizarea metabolismului

Un loc de onoare ocupă porumbul în homeopatie şi medicină populară - în special, sînt preţuite fibrele, care  înfăşoară ciocălăii, perfuzia lor este folosită ca medicament şi ca remediu profilactic, iar în America de Sud din porumb este preparată berea tradiţională. Nu este surprinzător că porumbul, după suprafaţa mondială însămînţată, cedează numai grîului - şi este cultivat pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. În afară de soiurile familiare alb şi galben, există, de asemenea, roşu, albastru şi negru, dar le uneşte un singur lucru : porumbul este cultivat împreună cu dovleacul, care reţine umiditatea din sol şi domină asupra buruienilor – dovleacului îi datorăm toată recunoştinţa pentru recolte înalte de porumb.

În afară de valoarea nutritivă şi medicală, cunoaştem  alte "talente" ale porumbului: acesta este utilizat pentru producerea biocombustibilului (ale cărui beneficii, încă nu sînt pe deplin studiate), ipsosului, adezivilor, ţesăturilor ecologice şi chiar a plasticului.

Sursa: ecology.md

Cuvinte cheie:

sfat , ecologie , alimentatie

Comentarii

 (1)
  • #1 Andrew Răspunde Citează selecţia
    Экологам не прочь бы знать биохимию кукурузы, прежде чем писать о ней как о пищевом продукте и ее достоинствах А вообще лучше экологам не лезть не в свои дела и больше объяснять людям плочему нельза поджигать весной сухую траву. Ведь гибнет все раснообразие двудольных растений и остается только пырей с его глубоко расположенной корневой системой. А вот кукуруза неполноценное растение, зерно совершенно не содержит незаменимой аминокислоты лизина а питание одной кукурузой приведет к микроцефалии и дегенерации всего развития организма. Чтобы этого не протзошло кукурузу одну кушать нельзя. а надо вместе с брынзой, которая добавляет лизин и развитие организма не нарушается.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
163 locuitori

Pocrovca este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Pocrovca a fost menționat documentar în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.