10 august 2020, 17:00 Sănătate views 8336
Copilul se plînge de dureri abdominale pe timpul verii? Motivul pentru care trebuie să mergeţi cu el la medic
10 august 2020, 17:00 Sănătate views 8336

Copilul se plînge de dureri abdominale pe timpul verii? Motivul pentru care trebuie să mergeţi cu el la medic

70% din infecţiile digestive de pe timpul verii au cauze virale. Boala diareică însă, trebuie diagnosticata cert in laborator, avertizează medicii.

Durerile repetate ale abdomenului reprezintă un argument suficient de puternic pentru a merge cu copilul la un examen clinic extins.

În timpul verii însă, durerile acute la nivel abdominal, în cazul celor mici, pot semnala prezenta unei infecţii digestive. Situaţie dificilă, dar în care medicii îi sfătuiesc pe părinţi să nu apeleze la antibiotice din proprie iniţiativă.

70% din totalul infecţiilor digestive sunt virale si NU se tratează cu antibiotice. În cazul lor, problema cea mai mare o reprezintă deshidratarea copilului. Cele mai frecvente afecţiuni pleacă de la bacterii precum Salmonela ori Campilobacter. Ambele se transmit prin intermediul produselor de origine animală - carne, ouă, lactate - nepreparate termic la peste 70 de grade Celsius.

Si din acest motive, medicii insista sa va spălaţi pe mîini cu săpun şi apă fierbinte ori de cate ori manipulaţi astfel de alimente.

Cu detergent se spală orice instrument care a atins carnea ori ouăle crude. Produsele se ţin la frigider în cutii, separate de restul alimentelor. Pentru ca si in acest spaţiu restrîns este posibila contaminarea încrucişată.

Anul acesta, autoritatea de protecţie alimentară din SUA a certificat faptul ca trei sferturi din carnea de pui comercializata e infectata cu bacteria campilobacter. La aceeaşi concluzie a ajuns si Agenţia Europeana de Securitate a Alimentelor.

Contaminarea nu are însă importantă, dacă preparaţi termic carnea, aşa cum am precizat înainte: la temperaturi de peste 70 de grade Celsius. De asemenea, dacă spălaţi cu detergent suprafeţele cu care intră în contact produsele animale crude puteţi sta fără griji.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

copii , sanatate , vara

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1547
Populația:
717 locuitori

Hulboaca este un sat din cadrul comunei Ghetlova, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Orhei şi la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 717 oameni. Satul Hulboaca a fost menționat documentar în anul 1547.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.