Arată noutățile începînd cu...

eye 51183 Vizualizări

Perna – o prietenă fidelă

Primele perne au fost găsite în piramidele egiptene. În Egiptul antic ele reprezentau niște plăci curbe pe un suport şi erau folosite numai de oamenii bogaţi.

În Japonia, pînă în secolul al XIX-lea erau răspîndite pernele din lemn, iar chinezii confecționau perne din piatră, porţelan sau metal. Acestea erau niște suporturi tari de formă dreptunghiulară.

Pentru greci, patul a fost un obiect de cult, ei petrecînd o mare parte a zilei culcați. Poate din acest motiv, în Grecia au apărut primele perne moi. Dimensiunile acestora erau diferite şi se umpleau cu lînă, iarbă, puf, pene de păsări. Fața de pernă se confecționa din piele sau material textil și putea fi de formă pătrată sau dreptunghiulară.

Pernele erau foarte populare în ţările arabe. Bogat brodate, decorate cu ciucuri, franjuri - au fost un semn al avuției proprietarului.

În Europa medievală se foloseau pernele de forme mici, care se puneau sub picioare, deoarece podelele din castele erau din piatra.  În plus, perna era pusă sub genunchi în timpul rugăciunilor de lungă durată. Erau răspîndite pernele puse pe șaua cailor, pentru a călări mai comod.

În Rusia, pernele au fost întotdeauna parte a zestrei. De obicei țăranii le umpleau cu fîn şi de păr de cal, pernele cu pene sau puf erau considerate un lux.

La sărbătorile de Crăciun în perne se puneau ramuri de brad. Se credea că celui care va dormi pe această pernă i se vor împlini toate dorinţele.

La mijlocul secolului XX chimiștii au sintetizat fibrele artificiale. De atunci au apărut pernele sintetice.

Recent în Japonia a fost inventată perna cu un braţ artificial. Ea a devenit imediat extrem de populară. Invenția reprezintă o parte a trunchiului şi a braţului, care-l cuprinde uşor pe cel care doarme. Perna oferă nu numai un confort emoţional, ci stabileşte, de asemenea capul într-o poziţie mai confortabilă, menţinîndu-l din ambele părţi.

Sursa: ecology.md

Cuvinte cheie:

istoria , Japonia , Europa

Comentarii

 (2)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Revaca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1760
Populația:
976 locuitori

Revaca este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.06 km. Localitatea se află la distanța de 23 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 976 locuitori. Satul Revaca a fost menționat documentar în anul 1760.

Citeşte mai departe