Arată noutățile începînd cu...

eye 20375 Vizualizări

Efectul nociv al zgomotului asupra omului

În ultimul timp zgomotul a devenit un adevărat flagel pentru oraşele mari.

Şi acest lucru nu este surprinzător, deoarece cu dezvoltarea industriei şi tehnicii în birouri a apărut o mulţime de calculatoare, în ateliere - echipamente noi, iar arterele din megalopolisuri sînt aglomerate cu autoturisme. Faptul că zgomotul afectează sănătatea umană este dovedit de mult timp. Şi, din păcate, nu toată lumea înţelege efectul nociv al zgomotului permanent asupra omului.

Prin ce este dăunător  zgomotul? Efectul zgomotului asupra sănătăţii, desigur, depinde de timpul expunerii unei persoane, intensitatea sunetelor şi frecvenţa acestora. Este dovedit faptul că sînt mai dăunătoare sunetele continue, decît cele intense. Infrasunetele sînt foarte periculoase, pentru că oamenii nici nu le simt. Sunete de o amplitudine de 3-5 Hz  pot cauza anxietate, dureri de cap şi dureri în coloana vertebrală. Acest lucru se întîmplă pentru că sunetele acestui spectru sonor coincid cu frecvenţa de rezonanţă a corpului uman. În general, prejudiciile cauzate de zgomot în oraşele mari, pot fi comparate cu impactul nociv pe care îl are asupra oamenilor mediul poluat din oraş.

Efectul zgomotului asupra sănătăţii umane poate fi diferit - de la o simplă iritaţie pînă la tulburări patologice grave ale organelor şi sistemelor interne. În primul rînd, desigur, suferă auzul oamenilor. Volumul şi frecvenţa efectelor de sunet provoacă, în mod direct, dezvoltarea pierderii  auzului. Boala se dezvoltă treptat, astfel încît aveţi nevoie să vă protejaţi în avans de acest iritant. Din cauza  sunetelor puternice de înaltă frecvenţă în organele auditive apar modificări patologice ireversibile.

Efectul fonic nociv nu este limitat doar cu organele de auz. Iritantul sporit de zgomot afectează sistemul nervos uman, sistemul cardiovascular, cauzînd excitări severe. Zgomotul sporit poate provoca insomnie, oboseală rapidă, agresivitate, afecta funcţia de reproducere şi contribui la tulburări psihice grave.

Efectele fonice  nocive asupra omului au chiar şi nivelurile mici de sunete de la 40 – pînă la 70 dB. Există limitele admise de zgomot, care reprezintă un nivel acceptabil de zgomot la locul de muncă şi la domiciliu.

Regretabil, dar pînă în prezent, din cauza impactului negativ al zgomotului, mulţi oameni solicită asistenţă în instituţiile medicale, cumpără medicamente. Şi aceste maladii nu sînt numai de caracter nervos, zgomotul contribuie la dezvoltarea altor maladii grave.

Nivelul de zgomot admis poate fi numit acela, care nu are un impact nociv asupra funcţiilor fiziologice ale organismului uman. Dacă zgomotul provoacă o iritare, dureri de cap şi pierderea auzului, atunci trebuie să luptăm cu acesta. Acasă se instalează izolarea fonică, la locul de muncă  trebuie să verificaţi nivelul de zgomot şi să ne adresăm administraţiei, iar farmacia online vă va ajuta la o livrare rapidă a  medicamentelor pentru durerile de cap la domiciliu.

Cuvinte cheie:

sanatate , pericol

Comentarii

 (1)
  • #1 anonim
       ma ajutat foarte mult

Localităţile Moldovei şi diasporei

Feteasca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
157 locuitori

Feteasca este un sat din cadrul comunei Leuşeni, raionul Hînceşti. Localitatea Feteasca se află la distanța de 51 km de orașul Hîncești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 157 de oameni. Satul Feteasca a fost înființat în anul 1900.

Citeşte mai departe