|
Legumele: prelucrate termic sau crude?
Nu toate legumele sînt la fel de folositoare în stare proaspătă. De exemplu, țelina, morcovul, roșiile și mazărea verde, înainte de a fi consumate, este mai bine să fie prelucrate termic, pentru că, după tratamentul termic sînt mai bine assimilate de organism.
La această concluzie au ajuns specialiștii care, în cursul experimentelor au încercat să clarifice care legume ar trebui să fie consumate crude şi care metode de preparare a lor păstrează vitaminele folositoare şi antioxidanţii.
Înainte de a atinge obiectivul, cercetatorii au testat șase moduri. Legumele au fost prăjite în ulei vegetal şi fără, au fost fierte, preparate într-un cuptor cu microunde, coapte în cuptor şi gătite sub presiune.
În final s-a constatat că utilitatea legumelor în mare măsură depinde de modul în care sînt gătite. De exemplu, o cantitate mai mare de antioxidanți au păstrat legumele preparate în cuptorul cu microunde, fie prăjite pe o suprafaţă plană de metal, sau la grătar fără ulei.
La fierbere varza a pierdut cea mai mare cantitate de antioxidanţi, iar bostăneii au devenit un produs inutil. Din contra, mazărea verde, sfecla și usturoiul indiferent de modul de preparare au păstrat cea mai mare parte a substanțelor nutritive. Iar ţelina, morcovii și roșiile după tratamentul termic au devenit chiar mai folositoare.
Astfel, au concluzionat oamenii de ştiinţă, cel mai bine e să preparăm legumele în cuptorul cu microunde, iar fierberea legumelor sau gătirea sub presiune ar trebui să fie evitate, deoarece ca urmare produsele sînt lipsite de vitamine și antioxidanți.
Sursa:
- Regim liberalizat de vize pentru traficul de mărfuri: cu cine a convenit acest lucru Ucraina
- Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador a fost anulat
- Proiectul Moldovenii.md împlinește 13 ani
- Un angajat al ambasadei Republicii Moldova în Rusia a fost declarat persona non grata
- Tragedia de la Crocus City Hall: MAE nu confirmă rănirea unui cetățean moldovean
- Republica Moldova anulează regimul liberalizat de vize cu Ecuador
- Reteta de varza murata fara sare de la Pol Brag
- Tribul amazonian care folosește telepatia (+Foto)
- Șamponul natural poate fi făcut acasă. Iată 4 rețete simple...
- Această baie elimină toate toxinele din organism în doar 20 de minute! Simte puterea vindecătoare a…
- Cum crește pinul - video accelerat
- Alcoolul - băutura lașiilor
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1809
- Populația:
- 5054 locuitori
Cişmichioi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Cişmichioi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 108 km de municipiul Comrat și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5054 de oameni. Satul Cişmichioi a fost întemeiat în anul 1809.
Comentarii
(0)