Arată noutățile începînd cu...

eye 14223 Vizualizări

Mituri şi adevărul despre soia

Mit: asiatici consumă cantităţi mari de produse din soia.

Adevărul: Consumul mediu de produse de soia în China este de 10 de grame (aproximativ două linguri) pe zi, iar în unele zone ale Japoniei - pînă la 60 de grame. Asiaticii consuma alimentele din soia în cantităţi mici ca un condiment, nu ca înlocuitori pentru produse de origine animală.

Mit: alimentele moderne din soia sînt la fel de folositoare pentru sănătate, ca şi produsele din soia, preparate prin metode tradiţionale.

Adevărul: Cele mai multe alimente moderne din soia nu sînt fermentate pentru a neutraliza toxinele din boabe de soia, fiind produse într-un mod care denaturează proteinele şi creşte nivelul de agenţi cancerigeni.  

Mit: vitamina B12 se poate obține din produsele de soia fermentate.

Adevărul: compusul din soia, care seamănă cu vitamina B12, nu poate fi asimilat de organismul uman, dimpotrivă, consumul de alimente din soia duce la insuficiența de vitamina B12.

Mit: alimentele din soia previn osteoporoza.

Adevărul: consumul alimentelor din soia poate cauza insuficiența de calciu şi vitamina D, necesare pentru sănătatea oaselor. În ţările din Asia osteoporoza este prevenită nu de produsele din soia ci de calciul din bulionurile preparate pe bază de oase de animale, precum şi de vitamina D din fructele de mare, untura de porc etc.  

Mit: alimentele moderne din soia protejează împotriva mai multor tipuri de cancer.

Adevarul: un raport elaborat de guvernul britanic, a concluzionat că nu există suficiente dovezi care ar confirma ipoteza că alimentele din soia protejează împotriva diferitor tipuri de cancer. În schimb, produsele alimentare din soia pot creşte riscul de cancer.

Mit: alimentele din soia protejează de bolile cardio - vasculare.

Adevărul: la unele persoane, consumul de alimente din soia va reduce colesterolul, dar nu e demonstrat că doar scăderea colesterolului reduce riscul de maladii cardiovasculare.

Mit: fitoestrogenii din produsele alimentare din soia pot să îmbunătăţească abilitățile mintale.

Adevărat: un studiu recent a arătat că printre americanii de origine japoneză consumul de tofu la vîrsta medie se asociază cu răspîndirea bolii Alzheimer la o vîrstă înaintată.

Mit: boabele de soia sunt bune pentru ţările în curs de dezvoltare.

Adevărul: în ţările lumii a treia, soia înlocuiește culturile cerealiere tradiţionale, precum şi duce la faptul că profiturile din prelucrarea produselor agricole le primesc nu producătorii locali ci corporaţiile transnaţionale.

Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie , sfat

Localităţile Moldovei şi diasporei

Chircăieştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1084 locuitori

Chircăieştii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baurci și Chircăieştii Noi. Localitatea se află la distanța de 46 km de orașul Căușeni și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1084 de oameni. Satul Chircăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1906.

Citeşte mai departe