Arată noutățile începînd cu...

eye 15949 Vizualizări

Planta longevivității

Cimbrul este apreciat din cele mai vechi timpuri. Cu cimbru erau tratate bolile de stomac, intestinale, rinichii, articulaţiile. Inhalarea fracţiunilor volatile ale uleiurilor esenţiale ajută la prevenirea cancerului, aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, încetinește procesul de îmbătrînire. Uleiurile esențiale de cimbru stimulează întregul sistem nervos, creînd condiţii pentru creativitate, ingeniozitate. Într-un cuvînt, cimbrul este iarba longevivității.

În calitate de conservant natural şi aromatizator, cimbrul nu numai că ajută la conservarea produselor alimentare, dar îmbunătăţeşte, de asemenea, proprietăţile lor utile. Se adaugă la supele de legume, sosuri, varză acră, la  conservarea castraveţilor şi roşiilor, în kvas și bere. În mîncarea caldă cimbrul se adaugă cu zece minute înainte de sfîrşitul preparării: o linguriță la litru de lichid. Frunzele tinere, mugurii şi rădăcinile sînt folosite în salate și proaspete.

Perfuzie se prepară prin turnarea într-un termos  cu două linguri de fructe de cimbru a 200 ml de apă clocotită, se lasă peste noapte şi se bea pe parcursul zilei în caz de gastrită, colecistită, inflamaţii ale aparatului respirator.

Cimbrul intră în componența ceaiurilor delicioase, gastrice, laxative, sedative utilizîndu-se  seminţele mărunțite.

Cuvinte cheie:

plante , sanatate , sfat , viata

Comentarii

 (1)
  • #1 xiaojun
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bădiceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
3238 locuitori

Bădiceni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grigorăuca și Bădiceni. Localitatea este situată la distanța de 20 km de oraşul Soroca şi la 182 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3238 de oameni. Satul Bădiceni a fost menționat documentar în anul 1599.

Citeşte mai departe