08 octombrie 2020, 15:00 Sănătate views 22075
08 octombrie 2020, 15:00 Sănătate views 22075

Planta longevivității

Cimbrul este apreciat din cele mai vechi timpuri. Cu cimbru erau tratate bolile de stomac, intestinale, rinichii, articulaţiile. Inhalarea fracţiunilor volatile ale uleiurilor esenţiale ajută la prevenirea cancerului, aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, încetinește procesul de îmbătrînire. Uleiurile esențiale de cimbru stimulează întregul sistem nervos, creînd condiţii pentru creativitate, ingeniozitate. Într-un cuvînt, cimbrul este iarba longevivității.

În calitate de conservant natural şi aromatizator, cimbrul nu numai că ajută la conservarea produselor alimentare, dar îmbunătăţeşte, de asemenea, proprietăţile lor utile. Se adaugă la supele de legume, sosuri, varză acră, la  conservarea castraveţilor şi roşiilor, în kvas și bere. În mîncarea caldă cimbrul se adaugă cu zece minute înainte de sfîrşitul preparării: o linguriță la litru de lichid. Frunzele tinere, mugurii şi rădăcinile sînt folosite în salate și proaspete.

Perfuzie se prepară prin turnarea într-un termos  cu două linguri de fructe de cimbru a 200 ml de apă clocotită, se lasă peste noapte şi se bea pe parcursul zilei în caz de gastrită, colecistită, inflamaţii ale aparatului respirator.

Cimbrul intră în componența ceaiurilor delicioase, gastrice, laxative, sedative utilizîndu-se  seminţele mărunțite.

Sursa: ecology.md

Cuvinte cheie:

plante , sanatate , sfat , viata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
350 locuitori

Chiţcanii Noi este un sat din cadrul comunei Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 19 km de oraşul Teleneşti şi la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 350 de oameni. Satul Chiţcanii Noi a fost înființat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.