Arată noutățile începînd cu...

eye 9065 Vizualizări

Află ce efecte nefaste poate avea telefonul mobil asupra ta


Foto: antena3.ro

Un studiu publicat în revista "Occupational and Environmental Medicine", demonstrează faptul că riscul de a dezvolta anumite tumori cerebrale este mai mare la cei care stau ore întregi cu telefonul mobil lipit de ureche, relatează metronews.fr.

Cercetătorii de la Institutul de sănătate publică, epidemiologie şi dezvoltare din Bordeaux arată că riscul apare în cazul folosirii telefonului cel puţin o jumătate de oră pe zi.

Echipa de oameni de ştiinţă francezi a lansat în 2004 programul Cerenat, care constă în inventarierea tuturor tumorilor sistemului nervos central, benigne sau maligne, şi analizarea posibilei lor legături cu factori din mediul înconjurător. Cercetătorii au corelat cazurile a 447 pacienţi cu acest tip de patologie cu folosirea telefoanelor mobile.

Datele au fost culese cu ajutorul unui chestionar detaliat.

Ancheta lor epidemiologică nu a confirmat o legătură între tumorile cerebrale şi folosirea regulată a telefonului: nu s-a stabilit nicio diferenţă statistică între utilizatori şi neutilizatori. În schimb, riscul este de două ori mai mare în cazul utilizatorilor intensivi.

Deocamdată nu există însă niciun studiu epidemiologic care să afirme categoric că utilizarea telefonului mobil creşte riscul de tumori cerebrale.

"Nu înseamnă că toţi oamenii care vorbesc la telefon fac tumori cerebrale", a declarat directorul ISPED, Roger Salamon.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat în 2011 undele telefoanelor mobile drept "posibil cancerigene pentru om", în categoria 2B, categoria inferioară din cele trei de clasare a agenţilor cancerigeni, după "cancerigeni probabili" şi "cancerigeni dovediţi".

Cuvinte cheie:

telefon , sanatate , om , dauna

Localităţile Moldovei şi diasporei

Crihana Veche

Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
4189 locuitori

Crihana Veche este un sat şi comună din raionul Cahul. Crihana Veche este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4189 de oameni. Satul Crihana Veche a fost menționat documentar în anul 1425.

Citeşte mai departe