04 iulie 2018, 10:36 Sport views 9601
Campionatul mondial, 3 iulie. Suedia, cu chiu, și Anglia, cu of, completează clubul G8!
04 iulie 2018, 10:36 Sport views 9601

Campionatul mondial, 3 iulie. Suedia, cu chiu, și Anglia, cu of, completează clubul G8!

În ziua ultimelor optimi de finală, Suedia — Elveția 1-0 și Anglia — Columbia 1-1 (4-3 la penaltiuri), încă două selecționate și-au perfectat actele de acces în clubul select al Mondialului. Întîlnirea directă, pe 7 iulie, începând cu ora 17.00, o va propulsa pe una dintre ele și mai sus.

La finele primei reprize a meciului Suedia — Elveția se crease impresia (dacă nu convingerea) că două grupuri de băieți cu bună condiție fizică și-au scos schiurile pentru probele de fond și cele alpine — în ideeea de a face un exercițiu fizic cu balonul la picor și multe contacte corp la corp. În cadrul acestui galop de sănătate nordicii chiar au tras o dată sau de două ori spre poartă, helveticii nu au reușit nici atât. A devinit limpede cât de mult au greșit cei care considerau că Belgia — Japonia va fi cel mai cenușiu meci din sferturi.

O repriză fără gol, o oră de eforturi sterile... Doar în minutul 66 tabela a suferit o modificare. Reușita a fost pe potriva meciului — un șut deviat în propria poartă de cineva dintre fotbaliștii din țara ciocolatei Milka.

A urmat, după cum se cuvine, o încercare de a egala scorul, dar "tensiunea la cotele paroxismului" a fost doar o figură de stil a comentatorilor care încercau, în fel și chip, să dea culoare palidelor evoluții de pe teren. Un moment de înviorare a venit doar în ultimul minut adăugat, când, după îndelungi contestări și parlamentări urmate de consultarea probei VAR, s-a dictat o lovitură liberă la limita careului, pe care "Trei coroane" au executat-o cu multă seninătate și puțină exactitate.

În aceste circumstanțe, Anglia — Columbia era partida obligată să repare impresia generală produsă de ultima zi a optimilor. Sud-americanii au ieșit pe teren fără James Rodríguez, indisponibil, dar și așa insularii au ales să nu forțeze nota și să-și caute meticulos șansa. Au și creat asiduu primele ocazii, în timp ce adversarii făceau demonstrații de abilități tehnice, mai mult în faza de construcție și nu în cea de finalizare.

Centrările pe sus ale selecționatei celor "Trei lei" nu prea avau efect — pînă în momentul în care la o asemenea fază "Los Cafeteros" au dat de pămînt cu Harry Kane. Faultul a fost negat cu vehemență, dar el s-a văzut și de pe orbita circumterestră, fără a fi nevoie de arbitrajul video. Cel care a obținut penaltiul l-a și transformat cu mult calm, pe centrul porții, ridicînd la 5 numărul reușitelor sale în meciurile CM 2018.

După acest episod jocul a devenit foarte nervos, dur și fragmentat. În apele pe care chiar ei le-au și tulburat în cea mai mare măsură, columbienii au incercat să dibuie vadul. Au avut cîteva atacuri promițătoare, dar graba și crisparea nu le-au fost buni sfetnici.

Atunci au făcut ceea ce știu mai bine, s-au rugat la toți sfinții creștini și zeii păgăni să le mai zămbească o dată în clipele de grea cumpănă, cum au mai făcut-o în faza grupelor. Și au înscris, dintr-un corner, cu capul, în finalul timpului regulamentar!

În prelungiri, registru psihologic al confruntării s-a schimbat. O trupă căuta să profite de avantajul moral, cealaltă să-și recapete calmul și stăpînirea în sine. Balanța emoțională, în definitiv, s-a echilibrat. Până și duritățile au început a se rări, toată lumea era în așteptarea extr-extra-timpului rezervat loviturilor de departajare.

Portarii au respins câte un penalti, dar a mai fost o bară a columbienilor care, la capitolul "sânge rece", nu au putut să-i întreacă pe englezi!

Optimile, astfel, au avut un epilog demn de Mondial, cu intrigă, nerv și pasiune!

În sferturi se vor întîlni, pe 6 iulie, Uruguay — Franța și Brazilia — Belgia, pe 7 iulie, Suedia — Anglia și Rusia — Croația. După cum vedem, s-au calificat 6 reprezentante ale Europei și 2 ale Americii, inclusiv 4 foste campioane mondiale.

La masa de joc rămîn bogații, mizele sunt tot mai mari.

Apropo, poate aveți vreo obiecție legată de Rusia? Să spună cineva că nu e țară bogată!

Cît despre tradiționalul nostru pronostic pentru ziua în curs, el, o putem spune fără falsă modestie, a fost absolut corect, ca și toate previziunile pentru optimile de finală. 

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

CM-2018 , fotbal , sport

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
111 locuitori

Sătuc este un sat din cadrul comunei Pelinei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 111 oameni. Satul Sătuc a fost înființat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.