02 august 2017, 06:02 Caleidoscop views 43221
02 august 2017, 06:02 Caleidoscop views 43221

Cele mai bune metode de siguranță în caz de cutremur

Foto: totul.md

Specialiștii nu cad de acord asupra măsurilor de siguranță în cazul unui cutremur. Unii spun că e mai bine să ne ghemuim lîngă birou și nu sub el sau sub masă.

Iar in scoli, europenii sustin ca elevii trebuie sa se adaposteasca sub banci, in timp ce cativa experti americani cred ca este mai bine sa se intinda pe podea. Exista totusi un punct comun: daca se misca o cladire, nu trebuie sa ne apropiem de scari si ferestre.

Zonele despre care ne vorbeste inventatorul casetei antiseismice intr-o demonstratie sunt cunoscute ca "triunghiul vietii". Potrivit unor teorii, putem fi salvati in timpul unui cutremur de acele obiecte de mari dimensiuni care nu cad pe podea si raman in picioare in casa.

Varianta e sustinuta si de managerul unei echipei americane de salvare, care a povestit ca dupa cutremurul din 1985, din Mexic, zeci de copii au murit striviti sub banci de plafonul prabusit. Un experiment facut ulterior a aratat ca elevii ar fi avut sanse de supravietuire daca ar fi fost intinsi pe podea.

Aceasta teorie e sustinuta si de profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului.

De cealalta parte, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, care merg din scoala in scoala si ii invata pe elevi ca e bine sa se adaposteasca sub banci, sustin ca regulile promovate de ei sunt unanim acceptate in Uniunea Europeana.

''Sub o banca, copilul poate fi protejat de caderea elementelor de constructie, de tencuiala, de fatada din clasa, de corpurile de iluminat si de alte materiale, de ferestre de exemplu", declarat Daniel Vasile, purtatorul de cuvant al ISU.

Aceste reguli, sustinute si de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in constructii, au fost implementate in tara noastra in 2011, in cadrul unui proiect european numite "safe quake". Reprezentantii Institutului resping teoria cu triunghiul vietii.

Un lucru e sigur: in caz de cutremur, evitati ferestrele, scarile si lifturile.

Sursa: stirileprotv.ro

Cuvinte cheie:

pericol , securitate , cutremur

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2245 locuitori

Tigheci este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cuporani și Tigheci. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2245 de oameni. Satul Tigheci a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.