08 iunie 2020, 13:00 Caleidoscop views 20868
08 iunie 2020, 13:00 Caleidoscop views 20868

30 de curiozităţi despre lumea în care trăim


Foto: libertatea.ro

Ştiai care sînt animalele care-şi recunosc chipul în oglindă, care este ţara care nu are şerpi sau care sunt cei mai tineri părinţi din lume? Dacă nu, iată 30 de curiozităţi despre mediul în care trăim.

1. Furnicile nu dorm niciodată. Cu toate acestea, în zorii zilei, furnicile se întind asemenea oamenilor pentru a se dezmorți.

2. Aproximativ 90% din populația întregii planete locuiește în emisferă nordică.

3. Cimpanzeii și coțofenele sunt singurele animale care își pot recunoaște imaginea într-o oglindă.

4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca să reziste pentru cel puțin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei construcții nu se va întări complet decît peste 500 de ani.

5. În ciudă aparențelor, două treimi din suprafața întregului continent african se află în emisferă nordică.

6. Dacă ții un caras auriu într-o încăpere lipsită de lumina, acesta va deveni, în cele din urmă, alb.

7. Irlanda este singură țara europeană în care nu există șerpi.

8. În provincia Alberta din Canada au fost uciși absolut toți șoarecii. În prezent, este singură provincie din lume în care nu există asemenea rozătoare.

9. Ochiul unui struț este mai mare decît creierul acestei păsări.

10. Balenă albastră este animalul care produce cele mai puternice sunete (pînă la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanță de pînă la 850 de kilometri.

11. Te-ai gîndit cîtă benzină ți-ar trebui că să poți înconjura planetă cu propriul automobil? Ei bine, în rezervorul unui avion Boeing poate încăpea suficient combustibil încît să poți face acest lucru de patru ori.

12. Ştiţi cîte emailuri se trimit zilnic în toată lumea? Peste 35 de miliarde...

13. Cei mai tineri părinți din istorie ( doi copii cu vîrste de 8, respectiv 9 ani) au trăit în China. Copilul lor s-a născut în anul 1910.

14. Vreți să știți care este regiunea cu cea mai scăzută criminalitate? Încercați Quebec, Canada. Rată criminalității în această zonă este similară cu cea înregistrată într-un parc Disney World, aproape 0.

15. Se estimează că în lume există circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele trăiesc numai în India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.

16. În statul american, Dakota de Nord, nu s-a înregistrat niciodată un cutremur.

17. Bufnițele sunt singurele păsări care pot distinge culoarea albastră.

18. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezintă lobi ai urechilor.

19. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.

20. Deși nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decît este de Rio de Janeiro.

21. Lungimea unui elefant este egală, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limbă unei balene este mai grea decît un elefant adult.

22. Limbă unui crocodil este imobilă. Ea este atașată de cerul gurii acestui animal.

23. Un om uită, în medie, circa 80% din tot ceea ce a învățat într-o zi.

24. Durată care îi ia unui fulg de zăpada că să ajungă de la nori pînă pe suprafața pămîntului? Cel puțin o oră...

25. Cei mai mari iubitori ai cărnii de porc sunt danezii. În Danemarca există de două ori mai mulți porci decît întreagă populație umană a acestei țări.

26. Girafă este singurul animal care își poate introduce limbă în ureche. Limbă unei girafe adulte măsoară peste 50 de centimetri.

27. Bibliotecă Universității din Indiană, SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze și greutatea cărților care vor fi depozitate în uriașa clădire.

28. Cele mai numeroase vietăți de pe Terra sunt artropodele. Că un exemplu, pînă în prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii... de păianjeni.

29. De peste 4.000 de ani, nicio specie animală nu a mai fost domesticita.

30. În prezent, pentru prima data în istoria planetei, numărul persoanelor cu vîrste de peste 60 de ani îl depășește pe cel al copiilor cu vîrstă sub 5 ani.

Sursa: travel.descopera.ro

Cuvinte cheie:

Pamint , cosmos , savanti , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
622 locuitori

Soloneţ este un sat din cadrul comunei Stoicani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Soroca și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 622 de oameni. Satul Soloneţ a fost menționat documentar în anul 1517.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.