31 martie 2023, 16:30 Caleidoscop views 10000
Pentru copii este mai util să asculte  poveștile spuse de mame decît de tați
31 martie 2023, 16:30 Caleidoscop views 10000

Pentru copii este mai util să asculte poveștile spuse de mame decît de tați

Poveștile înainte de culcare ar trebui să le spună copiilor mai degrabă mamele decît tații – stilul narativ al femeilor contribuie mai mult la dezvoltarea emoțională decît cel al bărbaților, a stabilit un grup de oameni de știință americani, condus de Widad Zaman, de la University of Central Florida, relatează newsmoldova.ru.

Studiile anterioare au arătat că poveștile și istorioarele din viață povestite de părinți contribuie la accelerarea formării sferei emoționale la copiii mici, formează capacitatea lor de a interpreta propria experiență, a delimita logic trecutul, prezentul și viitorul.

W.Zaman a realizat un experiment implicînd 42 de familii cu copii, cu vîrsta cuprinsă între patru și cinci ani. Părinții trebuiau să reamintească copiilor cazuri din viața lor, pe care le-au trăit emoțional – un moment de bucurie, unul trist și două momente de ceartă – cu părinții și colegii. De asemenea, părinții trebuie să relateze două cazuri, cînd s-au jucat cu copilul. "Sesiunile" acestor povești alternau: mama și tata intrau pe rînd în camera copilului.

Analizînd înregistrările acestor interviuri, cercetătorii au descoperit că mamele mai bine aminteau detaliile și includeau în povestirile lor mai multe cuvinte care descriu emoțiile. Autorii au concluzionat ca mamele sînt mai mult implicate emoțional în comunicarea cu copilul, indiferent dacă subiect de conversație erau momentele fericite sau triste. Ca urmare, cosideră autorii, conversațiile cu mama într-o măsură mai mare decît cele cu tata, ajută copilul să-și înțeleagă emoțiile și să analizeze experiența trăită.

Cuvinte cheie:

copii , parinti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
341 locuitori

Cureşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Şolcani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 341 de oameni. Satul Cureşniţa Nouă a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.