22 martie 2015, 12:04 Caleidoscop views 14817
22 martie 2015, 12:04 Caleidoscop views 14817

Cîntecul cocoşului este declanşat de un ceas intern

Mîndrul cucurigu lansat de cocoş în zori este declanşat un un ceas intern al galinaceelor sau este pur şi simplu răspunsul la lumina zilei? Într-un nou studiu, doi cercetători japonezi au ajuns la concluzia că aceste păsări simt în mod natural trecerea vremii, dar influenţa pe care o poate juca lumina ca declanşator al cîntecului de dimineaţă al cocoşului nu trebuie încă exclusă.

Studiul semnat de Tsuyoshi Shimmura şi de Takashi Yoshimura, a fost publicat luni între paginile revistei americane Current Biology şi susţine că acest cîntec specific pe care cocoşii îl lansează chiar înaintea zorilor este reglat de ritmul circadian.

Cocoşii folosiţi în observaţii au fost plasaţi într-un mediu cu lumină permanentă şi începeau să cînte în fiecare zi, chiar înainte de răsăritul Soarelui, notează cei doi cercetători de la Universitatea din Nagoya. Cei doi ajung astfel la concluzia că acest comportament matinal al cocoşilor este reglat de ritmul circadian.

Desigur, mai adaugă ei, pot exista şi alţi factori, cum ar fi apariţia luminii solare sau cîntecul celorlalţi cocoşi, dar frecvenţa mare a acestui cîntat specific, chiar înainte de venirea zorilor, este generată de ceasul intern al acestor păsări.

Cuvinte cheie:

descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
45 locuitori

Duduleşti este un sat din cadrul comunei Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 45 de oameni. Satul Dudulești a fost întemeiat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.