Arată noutățile începînd cu...

eye 9005 Vizualizări

Diferențele psihologice dintre bărbați și femei sînt exagerate

Există o comparație stereotip: bărbații și femeile sînt atît de diferiți, încît par să fi venit pe Pămînt de pe planete diferite.

Ei bine, diferențele fizice între bărbați și femei sînt evidente pentru toată lumea. Cu toate acestea, se crede că și diferențele psihosociale sînt destul de mari. Aspirațiile personale ale femeilor e deosebesc de cele ale bărbaților, și unii și alții au emoții diferite cu prilejul acelorați evenimente, bărbații sînt brutali, iar  femeile capricioase și sentimentale etc.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Rochester (SUA) consideră că diferențelor psihologice dintre genuri li se acordă o importanță mai mare decît se merită. S-a dovedit faptul că caracteristicile psihologice se împărt între bărbați și femei relativ egal. Adică nu se poate spune că o astfel de proprietate, cum ar fi încrederea în sine, este o trăsătură predominant masculină: raportul dintre bărbații siguri pe sine și cei nesiguri este egal cu aceluiași raport la femei.

Este ușor de înțeles modul în care stereotipurile de gen afectează relațiile. Toți cunosc afirmațiile de tipul "Fă acesta, doar ești bărbat!" sau "Ești femeie, trebuie să fii așa și așa". Asemenea idei își au originea în  diferențele culturale, dar aceste caracteristici culturale, la rîndul lor, sînt alimentate de convingerea că există un set de caracteristici psihologice care trebuie să se regăsească la toți bărbații sau toate femeile.

Deci, trebuie să recunoaștem faptul că trăsăturile cele mai "masculine" și "feminine" sînt cele care țin de parametrii pur fiziologice, de exemplu, forța – pentru că bărbatul obișnuit este totuși mai puternic decît o femeie obișnuită.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Personality and Social Psychology.

Cuvinte cheie:

relatii , psihologie , om

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bahmut

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1226 locuitori

Bahmut este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bahmut și Bahmut – stație de cale ferată.  Satul Bahmut este aşezat la poalele codrilor din zona de centru-vest a republicii, la o distanță de 25 km de orașul Călăraşi şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 1226 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bahmut datează din anul 1429.

Citeşte mai departe