13 septembrie 2020, 10:30 Caleidoscop views 3430
Revoluția americană și umbra Războiului civil. Partea a 3-a
13 septembrie 2020, 10:30 Caleidoscop views 3430

Revoluția americană și umbra Războiului civil. Partea a 3-a

De patru luni, în SUA continuă evenimentele numite "revoluția americană". Dezordinile de pe străzi, ciocnirile cu oamenii legii nu poartă un caracter local, ele capătă dimensiuni anti-civilizaționale și anti-statale.

Independență sau verticala puterii?

Azi în SUA are loc revizuirea cardinală a moștenirii istorice a Confederației. În timp ce unii văd în confederații cavalerii care apără drepturile statelor în fața centrului federal, alții cred că Confederația este responsabilă de înrobirea și opresiunea populației de culoare în America.

Haideți să clarificăm în ce constă problema. Ea își are rădăcinile în evenimentele care au avut loc în Statele nord-americane cu mai bine de 150 ani în urmă. Anume în Statele nord-americane, căci anume așa se numea atunci acest stat.

După războiul pentru independență, condus de organizația para-masonică Fiii libertății, creată la Massachusetts de Samuel Adams și John Adams (care ulterior va deveni președintele Statelor nord-americane unite), în această țară enormă se va stabili un anumit consens între liberali și conservatorii puritani. Partidul patrioților, venit la putere, întruchipa atunci ideile liberal-masonice. Acești oameni erau apropiați whigilor liberali britanici , iar populația care susținea păstrarea influenței britanice era mai aproape de conservatorii britanici.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

SUA , revolutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
389 locuitori

Buzdugeni este un sat din cadrul comunei Burlăneşti, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 28 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 389 de oameni. Satul Buzdugeni este menționat documentar la 29 aprilie 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.