Arată noutățile începînd cu...

eye 12224 Vizualizări

Forma paharului poate influenţa cît de repede consumăm o anumită cantitate de alcool

Timpul necesar pentru a termina o anumită băutură alcoolică pare să aibă legătură cu forma paharului în care aceasta este turnată, conform unui nou studiu, transmite PloS ONE.

În cadrul acestui studiu, participanţii au fost chemaţi să bea cîte o sticlă de bere din pahare de forme diferite - unul cu pereţii drepţi şi unul cu pereţii curbaţi. Conform studiului, cei care au băut berea din paharul cu pereţii drepţi au avut nevoie, în medie, de pînă la de două ori mai mult timp prin comparaţie cu cei care au sorbit berea din paharul cu pereţii curbaţi. Nu s-a înregistrat nicio diferenţă în timpul de consum al băuturii din pahare, atunci cînd s-a repetat experimentul cu o băutură non-alcoolică.

Cercetătorii au speculat că din paharele curbate se bea mai repede pentru că este mai dificil de aproximat care este jumătatea unor astfel de pahare, iar consumatorii nu pot aprecia foarte bine cît au băut deja.

"Oamenii încearcă să bea cu măsură şi ţin cont de cantitatea de bere consumată. Însă capacitatea lor de a ţine sub control această cantitate pare compromisă dacă folosesc anumite tipuri de pahare," conform cercetătoarei Angela Attwood de la Şcoala de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii din Bristol, Marea Britanie.

În cadrul unui alt experiment, participanţii au fost puşi să observe fotografii cu pahare cu bere, de diferite tipuri, şi au fost rugaţi să aprecieze care dintre pahare era umplut mai mult de jumătate sau mai puţin de jumătate. Cele mai multe erori de apreciere au fost identificate în cazul fotografiilor cu pahare cu pereţii curbaţi.

Concluzia studiului este că forma paharului poate influenţa cît de repede consumăm o anumită cantitate de alcool.

Cuvinte cheie:

studiu , alcool , bauturi

Localităţile Moldovei şi diasporei

Baimaclia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Citeşte mai departe