Arată noutățile începînd cu...

eye 8050 Vizualizări

Lukașenko amenință Rusia


Rusia ar putea să-și piardă singurul aliat din Vest, în cazul în care nu va putea să ajungă la un acord cu Republica Belarus privind despăgubirile în legătură cu manevra fiscală din sectorul petrolier.

Acest lucru a fost declarat astăzi, 10 ianuarie, de președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, citat de agenția TASS.

După cum a subliniat Lukașenko, lipsa unor acorduri cu Rusia în această chestiune nu va fi un dezastru pentru țară. „Dacă conducerea Rusiei alege o astfel de cale de mișcare și pierderea singurului său aliat din Vest, este alegerea lor. Nu îi putem forța ", a explicat acesta.

Liderul belarus a cerut guvernului republicii să găsească alte „surse de încredere" pentru a compensa pierderile din bugetul din Belarus asociate manevrei fiscale rusești. În același timp, Lukașenko a subliniat că obținerea a încă 400 de milioane de dolari pentru Belarus nu este o „problemă".

Amintim că Rusia a anunțat că din 2019 va anula treptat taxa pe exporturile de petrol și, în același timp, va majora impozitul pe sonda. Totodata, statul rus promite rafinariilor din Rusia ca le va compensa creșterea costului materiilor prime.

Aceste măsuri au fost numite în Rusia „manevra fiscala". Creșterea taxei de extracție a materiilor prime va aduce prețul petrolului pentru Belarus la nivelul celui global, fapt care va lovi în articolul cheie al exporturilor din Belarus – produsele petroliere.

Înainte, Belarus cumpăra petrol scutit de taxa vamală, îl rafina, impunea o taxă similară cu cea din Rusia și îl vindea. După eliminarea de catre Rusia a taxelor vamale, Belarus va fi forțata să facă același lucru, altfel produsele sale vor deveni pur și simplu necompetitive. Asta înseamnă că bugetul din Belarus va pierde o parte importantă din venituri.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ghiliceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1766 locuitori

Ghiliceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucioaia, Ghiliceni și Cucioaia Nouă. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1766 de oameni. Satul Ghiliceni a fost menționat documentar în anul 1495 cu denumirea Hrișani.

Citeşte mai departe