Arată noutățile începînd cu...

eye 8031 Vizualizări

Marie Curie, desemnată cea mai influentă personalitate feminină din istorie


În cadrul unui sondaj realizat în rîndul cititorilor publicaţiei britanice BBC History Magazine în care au fost incluse o sută de femei care au schimbat lumea, cercetătoarea cu o activitate de pionierat în studiul radioactivităţii, s-a situat pe primul loc, fiind urmată de alte personalităţi precum Margaret Thatcher, Prinţesa Diana, Emmeline Pankhurst sau Fecioara Maria.

Savanta poloneză stabilită în Franţa, care a devenit prima persoană dublu laureată a Premiului Nobel în domenii ştiinţifice diferite - fizică şi chimie - a desfăşurat o importantă activitate de cercetare în domeniul radioactivităţii, termen pe care l-a introdus în premieră.

Descoperirile sale au fost aplicate în medicină contribuind la conceperea unor tratamente pentru cancer şi la dezvoltarea razelor X în chirurgie.

Pentru realizarea listei celor o sută de femei votate de cititori, publicaţia a solicitat unor experţi din zece domenii diferite să nominalizeze zece personalităţi feminine cu cel mai mare impact în istoria lumii.

"Ea (Curie) a fost prima femeie care a cîştigat un premiu Nobel pentru Fizică, prima femeie profesor la Universitatea din Paris şi prima persoană - a se observa utilizarea aici a cuvântului persoană, nu femeie - care a cştigat al doilea premiu Nobel", a declarat Patricia Fara, preşedinta British Society for the History of Science, cea care a nominalizat-o pe Marie Curie.

"Şansele i-au fost mereu potrivnice. În Polonia, familia sa patrioată a suferit sub regimul rusesc. În Franţa, a fost privită cu suspiciune fiind o străină - şi, desigur, oriunde s-a dus, a fost discriminată deoarece era femeie", a adăugat Fara.

Cele o sută femei au fost alese pentru realizările deosebite în domenii precum politică, ştiinţă, sport, tehnologie sau literatură.

În urma voturilor, pe cel de-al doilea loc se situează Rosa Parks, o militantă pentru drepturile omului care a protestat împotriva segregării rasiale din Statele Unite, urmată de Emmeline Pankhurst, reprezentanta mişcării radicale feministe din Marea Britanie.

Margaret Thatcher, prim-ministru al Regatului Unit, se situează pe locul şase, în timp ce Diana prinţesă de Wales ocupă locul cincisprezece.

"Sondajul aduce în lumina reflectoarelor unele femei din istorie care au fost cu adevărat extraordinare şi ale căror realizări şi talente au fost de multe ori trecute cu vederea în timpul vieţii lor", a notat redactorul şef adjunct al BBC History Magazine, Charlotte Hodgman.

Primele douăzeci de poziţii din topul 100 al femeilor care au schimbat lumea, întocmit de BBC History Magazine, sunt ocupate de:

1. Marie Curie
2. Rosa Parks
3. Emmeline Pankhurst
4. Ada Lovelace
5. Rosalind Franklin
6. Margaret Thatcher
7. Angela Burdett-Coutts
8. Mary Wollstonecraft
9. Florence Nightingale
10. Marie Stopes
11. Eleanor de Aquitania
12. Fecioara Maria
13. Jane Austen
14. Boudicca
15. Diana, prinţesă de Wales
16. Amelia Earhart
17. Regina Victoria
18. Josephine Butler
19. Mary Seacole
20. Maica Tereza

Cuvinte cheie:

femei , istoria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Lucăceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
385 locuitori

Lucăceni este un sat din cadrul comunei Horeşti, raionul Făleşti. Satul Lucăceni este situat la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 385 de oameni. Documentar satul Lucăceni este menţionat la 3 iunie 1429.

Citeşte mai departe