08 august 2018, 12:35 Caleidoscop views 7132
Dacă vine al Treilea Război Mondial. Care sînt țările în care vei fi în siguranţă
08 august 2018, 12:35 Caleidoscop views 7132

Dacă vine al Treilea Război Mondial. Care sînt țările în care vei fi în siguranţă

Întreaga lume stă pe un buton de pulbere: între schimburile de ameninţări dintre Donald Trump şi Iran, acţiunile din ce în ce mai agresive şi mai puţin raţionale ale Coreei de Nord şi ameninţarea reprezentată de Rusia, există o stare latentă de nelinişte.

Există persoane care cred că Al Treilea Război Mondial bate la uşă şi al Treilea Război Mondial cu toate că nu se ştie natura acestuia -nuclear, economic sau cibernetic-, nu există nicio îndoială că, în cazul în care va fi declanşat, consecinţele vor fi teribile pentru omenire.

Care sunt ţările cele mai sigure în cazul izbucnirii unui Război Mondial? Iată un top al celor mai sigure ţări, bazat pe Indicele Global al Păcii 2017. Din păcate, România nu se află pe lista acestor ţări considerate cele mai sigure.

10. Irlanda. Ţara practică neutralitatea militară şi e neutră din punct de vedere internaţional din anii 30. Dacă izbucneşte un război, va rămâne, probabil, neutră.

9. Elveţia. Faimoasă pentru neutralitatea sa militară, nu a participat la un război pe alt teritoriu din 1815. În plus, munţii reprezintă fortificaţii naturale care o protejează de o invazie străină.

8. Slovenia. Dacă se iscă un conflict internaţional, ţara se poate bizui doar pe resursele sale. În plus, a fost în mare parte în afara conflictelor militare în primul şi al doilea Război Mondial.

7. Fiji. Mica insulă din sudul Oceanului Pacific, ţara e izolată geografic şi deci sigură şi s-a ţinut departe de conflicte globale mereu.

6. Danemarca ar putea fi "târâtă" într-un război datorită statutului său în NATO, dar are un mare atu, Groenlanda, o regiune ne-aliată politic şi izolată.

5. Austria. Se află pe locul 4 din 163 de ţări în Indexul Global de Pace 2017 şi e considerată sigură din toate punctele de vedere.

4. Portugalia e considerată "o oază de stabilitate" şi una dintre puţinele ţări europene în care populismul de extremă dreaptă nu şi-a făcut apariţia.

3. Noua Zeelandă. E o ţară care se susţine din resursele sale şi nici chiar dacă ar fi în situaţia în care ar fi "ruptă" de restul lumii nu ar avea de suferit. În plus, este izolată de zonele potenţiale de conflict.

2. Canada se află pe locul 8 în topul celor mai pacifiste ţări din lume, dar pe locul doi în topul Indy 100, cu un scor excepţional de mic la posibilitatea de implicare în conflicte interne sau internaţionale.

1. Islanda este, fără îndoială, cea mai liniştită ţară din lume, aflându-se departe de puterile implicate în conflictele globale -SUA, Rusia, Coreea de Nord şi Iran- şi reprezintă, astfel, cel mai sigur loc în care te-ai putea afla în cazul în care izbucneşte cel de-al Treilea Război Mondial.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

război , securitate , tari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
5525 locuitori

Ciorescu este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ciorescu, Goian și Făureşti. Satul Ciorescu este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 14 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Ciorescu constituia 5525 de locuitori. A fost menționat documentar la sfîrșitul secolului al XIX-lea

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.