18 iulie 2018, 15:30 Caleidoscop views 10235
Cercetătorii au descoperit modul surprinzător prin care caii îşi exprimă bucuria
18 iulie 2018, 15:30 Caleidoscop views 10235

Cercetătorii au descoperit modul surprinzător prin care caii îşi exprimă bucuria

Un nou studiu arată că atunci cînd sînt bucuroşi, caii produc mai multe horcăituri. Descoperirea este importantă în îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor animale.

Relatările anectodice au indicat că aceste animale produc horcăituri în situaţii pozitive, dar studiul condus de Mathilde Stomp, de la Université de Rennes din Franţa şi publicat în PLOS ONE, este primul care aduce dovezi ştiinţifice în acest sens, potrivit Science Daily.

Stomp şi colegii săi au evaluat producerea acestor zgomote la 48 de cai care trăiau în condiţii restrictive (precum şcolile de călărie, unde majoritatea timpului îl petreceau în grajduri individuale) sau în condiţii mai naturale (grajduri unde li se permitea să iasă şi să pască în aer liber).

Producerea horcăiturilor a fost strâns asociată cu situaţii pozitive şi cu o stare de bine interioară. Spre exemplu, caii din şcolile de călărie au produs de două ori mai multe horcăituri atunci cînd păşteau în aer liber decât atunci când erau în grajd. Mai mult, caii care trăiau în condiţii mai naturale emiteau mult mai multe sunete de acest gen decât cei din şcolile de călărie în contexte comparabile.

Sursa: descopera.ro

Cuvinte cheie:

cal , bucurie , cercetători

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1083 locuitori

Condrăteşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Curtoaia și Condrăteşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1083 de oameni. Satul Condrătești a fost menționat documentar în anul 1594.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.