11 iunie 2018, 16:05 Caleidoscop views 8847
Descoperirea care poate ''scoate la lumină'' materia întunecată
11 iunie 2018, 16:05 Caleidoscop views 8847

Descoperirea care poate ''scoate la lumină'' materia întunecată

Materia întunecată, componenta ipotetică din Univers care ar alcătui aproximativ 25% din întreg, dar care nu interacţionează deloc cu lumina, poate avea o mică sarcină electrică, conform unui studiu al astrofizicienilor Julian Muñoz şi Abraham Loeb, de la Universitatea Harvard.

Până acum, materia întunecată era cunoscută doar prin intermediul gravitaţiei, adică prin influenţarea mişcărilor stelelor şi a galaxiilor, scrie Live Science.

Dacă teoria conform căreia materia întunecată are o sarcină electrică este adevărată, poate reprezenta un pas important înainte în înţelegerea materiei întunecate şi poate, de asemenea, explica un mister recent care îi nedumereşte pe cosmologi.

În februarie, astronomii au anunţat prima descoperire a semnăturii chimice a gazului de hidrogen de la naşterea Universului, într-o perioadă la doar 180 de milioane de ani de la Big Bang, atunci când stelele au început să se nască. În această perioadă, gazul de hidrogen care plutea între stele era rece - mai rece decât radiaţia cosmică de fond, radiaţia permanentă de la Big Bang care trece prin Univers.

Întrucît hidrogenul este mai rece decât aceste unde, gazul absoarbe radiaţia - în particular, radiaţia cu o lungime de undă de 21 de centimetri. Prin măsurarea absorbţiei radiaţiei de hidrogen, astronomii pot înţelege mai bine prima eră a existenţei Universului, o perioadă din istoria cosmică puţin cunoscută de cercetători. Folosind un telescop radio numit EDGES (Experiment to Detect the Global Epoch of Reionization Signature) din Western Australia, echipa de astronomi a putut detecta absorbţia radiaţiei cosmice de fond de către gazul primordial de hidrogen.

„Aceasta este în sine o descoperire remarcabilă", a precizat Muñoz pentru Live Science. Mai mult decât atât, astronomii au găsit, însă, că a fost absorbită o cantitate de protoni de două ori mai mare decît se aşteptau. Pentru ca hidrogenul să absoarbă atât de multă radiaţie, trebuia ca gazul să fie mai rece decât se considera.

Muñoz şi Loeb au propus că materia întunecată este cauza pentru răcirea surprinzătoare. Într-o lucrare publicată pe 30 mai în revista Nature, aceştia au arătat că dacă mai puţin de 1% din materia întunecată are o sarcină electrică infimă (o parte dintr-un milion a sarcinii electrice a unui electron), componenta enigmatică a Universului poate extrage căldura din hidrogen - aşa cum cuburile de gheaţă răcesc limonada. „Gheaţa, în acest caz, este materia întunecată", a adăugat Muñoz.

Sursa: descopera.ro

Cuvinte cheie:

descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2247 locuitori

Echimăuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Echimăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Echimăuți este situat la o distanță de 17 km de orașul Rezina și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2247 de oameni. Satul Echimăuţi este menționat documentar la 24 ianuarie 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.