04 mai 2023, 14:30 Caleidoscop views 16701
04 mai 2023, 14:30 Caleidoscop views 16701

Generozitatea este dictată de gene

Știm cu toții, că încă din copilarie se formează caracterele frumoase și bunele obiceiuri.

Și cum generozitatea, ajutorul oferit celor ce au nevoie, trebuie să fie calități fundamentale pentru orice persoană, este bine ca atunci cînd vedem asemenea gesturi în jurul nostru, sa ne bucurăm și să sperăm că încă mai pot fi Oameni cu suflet mare. Generozitatea nu constă în bogăția darurilor, ci în deprinderea de a dărui, după posibilități.

Oamenii de știință au arătat, în urma unui studiu, realizat pe un numar de 203 persoane, că generozitatea este o calitate programată de gene. Celor supuși studiului li s-au dat cîte 12 dolari. 50% dintre cei care au dorit să ădoneze suma primită (total sau parțial), erau purtătorii genei AVPR1 sau a unei variante ale ei, informează www.dailymail.co.uk. Gena respectivă stimulează crearea unui hormon (arginina – vasopresina), care acționează asupra unei zone din creier asociată cu comportamentul altruist al persoanei.

Accesele de generozitate, sînt declanșate, susțin noile studii cu privire la această calitate, de un hormon numit de cercetători, oxitocina. Acesta ar fi cel care programează creierul sa aibă milă de cei necajiți sau năpăstuiți de soartă. Cu cît nivelul acestui hormon este mai ridicat, cu atît persoana purtătoare este mai darnică, susțin cercetătorii de la Universitatea Claremont din SUA, care, de altfel, spun că hormonul ar avea și un rol activ în recunoasterea socială și relațiile interumane.

Un al studiu efectuat de această dată de oamenii de știință australieni, susține că oxitocina, numit de ei „hormonul dragostei” sau „al prieteniei”, îi ajută pe oameni să fie mai încrezători și să-și amintească mai mult întîmplările pozitive din viață, ei fiind mai bine dispuși și mult mai generoși cu străinii.

Cuvinte cheie:

sentimente , studiu , om , genetica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.