07 aprilie 2020, 14:45 Caleidoscop views 12436
07 aprilie 2020, 14:45 Caleidoscop views 12436

De ce ar trebui să rîdem cu 25 de minute mai mult

Potrivit psihologilor, cinci minute de rîs pe zi, nu sînt suficiente pentru o sănătate bună, spune Rossella Burattino într-un articol publicat în ziarul Corriere della Sera.

"Un rîs sănătos, încurajator, influențează pozitiv nu numai sufletul, ci şi întregul corp. 50 de ani în urmă, rîdeam timp de 15 minute pe zi, acum timpul s-a redus la 5 minute. Experţii de la Institutul de Medicină Psihosomatică Riza nu au nici o îndoială: o doză zilnică de bună dispoziție nu trebuie să fie mai mică de 25 de minute. Beneficiile? Se reduce stresul, se îmbunătăţeşte somnul, inima, ficatul şi plămînii funcţionează mai bine atunci cînd ne distrăm, să nu mai vorbim de moral", - notează publicaţia.

"La Paris, puteţi participa la cursuri la Sorbona consacrate importanţei rîsului ca un instrument pentru îmbunătăţirea societăţii - continuă Burattino. – Puteţi, de asemenea participa la cursurile "Yoga rîsului" (Hasyayoga). Această practică combină rîsul necondiţionat cu respiraţia profundă." Aceste exerciții sînt capabile de a provoca bucurie şi uşurinţă, care poate fi simțite timp de mai multe zile.

"Rîsul ne va salva viața – este sigur Claudio Menccaci, directorul Departamentului de Psihologie Fatebenefratelli din Milano - acest lucru este confirmat în practica clinică: oameni pozitivi sînt mai capabili de a reuşi în muncă şi în relaţiile cu ceilalţi. Rîsul stimulează apărarea sistemului imunitar, eliberează adrenalina, dopamina. Acesta activizează mecanismul de eliberare de endorfine şi enkephalină - "drogurile"  noastre naturale.

Cuvinte cheie:

om , psihologie , rîs , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
2050 locuitori

Cuconeştii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Cuconeştii Noi şi Cuconeştii Vechi. Satul este amplasat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ, la 33 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constitue 2050 locuitori. Satul Cuconeştii Noi a fost întemeiat în anul 1870. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.