17 decembrie 2020, 15:30 Caleidoscop views 9822
Cum se fac taierile la pomi
17 decembrie 2020, 15:30 Caleidoscop views 9822

Cum se fac taierile la pomi

Metoda si perioada in care faci taierile la pomii fructiferi pot spori productia din anul viitor, dar si calitatea fructelor. Indiferent ca ai o livada de dimensiuni mari sau cativa pomi fructiferi in gradina, sa te ocupi de taierea lor nu presupune nici timp, nici efort, mai ales daca stii cateva dintre tehnicile simple pe care le poti folosi.

Cu ce se taie pomii fructiferi?

In primul rand, vei avea nevoie de ustensilele potrivite cu care sa indepartezi crengile uscate si sa corectezi directia de crestere a ramurilor. Uneltele tocite pot cauza ruperi ale ramurilor, care vor duce in scurt timp la uscarea coroanei sau la atragerea unor boli sau daunatori. Este indicat sa folosesti niste clesti ascutiti pentru toaletarea ramurilor tinere si o drujba, pentru a indeparta crengile uscate, in deplina siguranta.

Cînd se face toaletarea pomilor fructiferi?

Taierile pomilor fructiferi nu sunt necesare anual, mai ales in cazul pomilor dezvoltati. Insa, pentru pomii tineri, toaletarea de doua ori pe an, toamna si primavara, este o lucrare vitala, care ii ajuta sa se dezvolte corect, scade riscul aparitiei bolilor sau daunatorilor si ajuta la maximizarea productiei din anul urmator.

Taierile de toamna trebuie facute pana la jumatatea lunii noiembrie sau inainte ca temperaturile sa scada sub 5 grade Celsius. Astfel, pomii vor fi protejati de inghet si vor avea timp sa se refaca pana la caderea zapezilor. Taierile de primavara trebuie facute cat mai devreme, inainte de inmugurire, cat timp pomii sunt inca in faza de repaos.

Cum se toaleteaza pomii fructiferi?

Toaletarea se face prin metode diferite, in functie de pomii din gradina sau livada. De exemplu, in cazul arbustilor fructiferi, cu un aranjament deschis de ramuri care cresc dintr-un trunchi scurt, este indicat sa indepartezi inainte toate ramurile moarte sau bolnave, precum si ramurile care se intersecteaza. Se recomanda de asemenea si indepartarea acelor ramuri scurte din centrul copacului, care impiedica patrunderea luminii de la soare.

Daca arbustul a ajuns la maturitate, taierile se pot face la nivelul mugurilor terminali si subterminali, din care va rezulta o crestere mai viguroasa. Ce trebuie retinut este ca o taiere mai severa va conduce la o crestere mai puternica a arbustului, asa ca trebuie sa tii cont de forma si dimensiunile la care iti doresti sa ajunga arbustul.

Taierile la pomii fructiferi se pot face asemanator celor de la arbusti, atunci cand se doreste o coroana mai bogata, mai stufoasa, care sa suporte o productie mai mare de fructe. O alta metoda de taiere potrivita pomilor este suprimarea, care se face anual, si prin care se indeparteaza ramuri de la inel, stimulandu-se astfel cresterea lastarilor ramasi in coroana. Suprimarile trebuie insa facute cu masura, pe ramurile care impiedica patrunderea luminii sau pe acele ramuri crescute gresit.

O alta tehnica este reductia, prin care se inlatura portiuni de ramuri in varsta. Aceasta metoda se aplica mai degraba pomilor maturi, atunci cand se doreste o intinerire a coroanei si stimularea cresterii unor noi ramuri.

Cuvinte cheie:

copac , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1538 locuitori

Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.