17 martie 2020, 01:30 Caleidoscop views 18242
17 martie 2020, 01:30 Caleidoscop views 18242

Cea mai scurtă povestire

În secolul al 20-lea în Statele Unite, se desfășurau  concursuri destul de interesante și solicitate, printre care se număra și competiţia pentru cea mai scurtă povestire, relatează cbsnews.com. Cerinţele față de lucrările prezentate erau cele mai obișnuite şi anume: creația urma să demonstreze principalele caracteristici ale narațiunii.

Cîștigătorul unui asemenea concurs a fost O. Henry. Deşi nu el a fost considerat părintele oficial al narațiunii scurte, el a depus destul efort și profesionalism pentru dezvoltarea acestui gen. Unicitatea sa constă în utilizarea strălucită a expresiilor ascuțite, clare, de argou, a dialogurilor.

Narațiunea înaintată de O. Henry la concurs şi care a luat premiul I a fost: "Șoferul a aprins o ţigară şi s-a aplecat asupra rezervorului de benzină pentru a vedea cît de multă benzină a rămas. Decedatul avea 23 de ani. "

Cu toate acestea, scriitorii americani din perioada interbelică (S. Anderson, T.Drayzer, B.Geht) considerau că  povestirile  lui O. Henry sînt lipsite de sens şi le opuneau nuvelele psihologice. Dar acest fapt nu a împiedicat ca povestirile lui O. Henry să degenereze în sistem. "Metoda" lui de a scrie mici capodopere se studiază în colegii, universităţi, pe seama ei s-au scris numeroase manuale și îndrumare.

Cuvinte cheie:

literatura , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
237 locuitori

Lupăria este un sat din cadrul comunei Malinovscoe, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 237 de oameni. Satul Lupăria a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.