01 februarie 2017, 11:00 Caleidoscop views 4914
Mii de români au protestat în miez de noapte (Foto/Video)
01 februarie 2017, 11:00 Caleidoscop views 4914

Mii de români au protestat în miez de noapte (Foto/Video)

Câteva mii de oameni au ocupat Piața Victoriei și protestează față de deciziile luate marți seară de Guvern cu privire la modificarea și completarea Codurilor penale, la grațierea unor pedepse și la măsuri educative privative de libertate. Proteste au avut loc și în alte orașe din țară. Protestul din fața Guvernului s-a încheiat, scrie Agerpres.

Protestul din fața Guvernului, la care au participat peste 10.000 de oameni conform unor surse din Jandarmerie, s-a încheiat miercuri dimineață fără a se înregistra incidente.

Peste 10.000 de oameni au ieșit în Piața Victoriei, marți seară, pentru a protesta împotriva ordonanțelor privind grațierea unor pedepse și modificarea Codurilor penale.

Protestatarii au scandat lozinci precum "Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta"; "DNA, să vină să vă ia!"; "PSD, ciuma roșie"; "Ieșiți din casă, dacă vă pasă"; "Abuzul e abuz, OUG refuz".

De asemenea, ei au afișat pancarte cu mesaje precum "În democrație, hoții stau la pușcărie", "#Vă vedem" și "Jos labele de pe justiție".

După ora 01.00, Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu, marţi seară, privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.

Ministrul Justiției a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei rom nu va mai fi sancționat penal.

„Nu este sancționat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează și nu mai este sancționat penal. Asta ne-a recomandat și Curtea, să stabilim un cuantum. Ținând cont de condițiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanța putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitați în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro și atunci, în aceste condiții, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu... Nu, l-am reglementat mai bine și l-am pus în concordanță cu decizia Curții", a precizat Florin Iordache, Ministrul Justiției.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

lege , protest , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1020 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Briceni. Bulboaca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Comuna Bulboaca este situată la o distanță de 9 km de oraşul Briceni, la 14 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 239 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1020 de oameni. În documentele timpului satul Bulboaca din ţinutul Hotin este atestat în aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.