16 februarie 2020, 16:00 Caleidoscop views 20183
16 februarie 2020, 16:00 Caleidoscop views 20183

Teoria celor şase strîngeri de mînă: mit sau realitate?


Foto: infoniac.ru 

Ideea că oricine de pe planetă cunoaște pe fiecare dintre locuitorii ei printr-un lanţ de cinci cunoștinte este cunoscută sub numele de "teoria celor şase strîngeri de mînă" sau "lumea este mică".

De la lansarea ideii, în 1929 (aceasta a fost descrisă de către scriitorul maghiar Frigyes Karinthy în nuvela "Lanțurile"), această "abordare a societăţii" este foarte puternic înrădăcinată în cultura pop, precum şi în principiile de sociologie.

În 1967, psihologul Stanley Milgram a realizat un experiment interesant, trimițînd sute de parcele pentru oamenii din Kansas si Nebraska, cărora li s-a  spus că scopul final este de a oferi pachetul unei persoane din Boston. Ei au trebuit să trimită pachetul unui prieten, care apoi îl trimite altui prieten, etc. Rezultatele au arătat că scopul final a fost realizat în medie prin şase cunoştinţe.

Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit mai tîrziu că datele obţinute de Milgram, au fost foarte slabe, deoarece numai cîteva zeci de pachete au ajuns la destinatar. Astfel, fenomenul aparent "universal", s-a dovedit a fi nu prea  universal, relatează lifeslittlemysteries.com.

Într-un alt experiment efectuat pentru a testa ipoteza "lumea este mică", oamenii de știință de la Universitatea Columbia din New York au trimis participanţilor e-mail-uri, care în cele din urmă trebuiau să ajungă la un anumit scop. Rezultatele, publicate în 2003 în revista Science, au arătat că scopurile  au fost atinse în 5-7paşi. Cu toate acestea, multe dintre obiective nu au ajuns la destinaţie, din cauza lipsei de interes a participanţilor.

Cuvinte cheie:

mit , om , Pamint

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
601 locuitori

Cîşla este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şofranovca și Cîşla. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cantemir și la 153 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 601 oameni. Satul Cîșla a fost înființat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.