14 septembrie 2016, 16:35 Caleidoscop views 6998
Cel mai mare avion din lume (Foto)
14 septembrie 2016, 16:35 Caleidoscop views 6998

Cel mai mare avion din lume (Foto)

Cel mai mare avion din lume astăzi este cel sovietic - AN-225. Datele geometrice de bază sînt următoarele.

Lungimea - 84 metri, înălțimea - 18,2 metri. Anvergura aripilor - 88,4 metri. Compartimentul de marfă este ermetic și are dimensiuni impunătoare: înălțimea - 4,4 m, lățimea - 6,4 m, lungime - 43 m A fost proiectat și construit în perioada sovietică la Uzina Mecanică Kiev, în anii 1984-1988.

Obiectivul principal și unic de creare a acestei aeronave - capacitatea de a transporta mărfuri nu ÎN, avion, dar PE avion, adică, aproximativ, cum transportați bunuri pe acoperișul mașinii. Iar o asemenea posibilitate era necesară în cadrul dezvoltării programului "Buran" (navetă spațiale reutilizabilă) pentru transportul diferitelor părți ale navetei și purtătorului de rachete, precum și transportarea Buranului însuși la Cosmodrom, în cazul unei aterizări pe alte aerodromuri.

Pe 21 decembrie 1988 AN-225 a efectuat primul zbor. De remarcat faptul că "Buran-ul" aeronava l-a putut plimba, l-a dus doar la Salonul Avia de la Paris în luna mai 1989, iar în aprilie 1991, la Cosmodromul Baikonur.

Aeronava este echipată cu șase motoare turbopropulsoare, care îi permit gigantului să dezvolte o viteză de croazieră de 850 kilometri pe oră.

CURIOZITĂȚI DESPRE CEL MAI MARE AVION. Aeronava este dotată cu două ampenaje verticale (adică –mai simplu − două cozi). Particularitatea acestui aranjament se datorează caracteristicilor aerodinamice ale dispozitivului atunci cînd încărcătura este transportată direct pe partea de sus a fuzelajului. Acum denumirea completă a avionului AN-225 Mriya (în traducere din limba ucraineană însemnă vis) Aeronava poate transporta pînă la 50 de automobile concomitent. Capacitate totală este de 250 de tone, totodată pe "acoperiș", el poate transporta o greutate de pînă la 200 de tone. Greutatea maximă la decolare e de 640 de tone. Greutatea avionului descărcat 250 de tone. Capacitatea rezervorului de combustibil la bord - 300 de tone. Altitudinea maximă a zborului 12.000 de metri. Depărtarea zborului 15 400 km. Toate sistemele de control sînt de 4 ori redundante (dublate). Circa 250 de recorduri mondiale aparțin AN-225.

Sursa: www.ugaga.net

Cuvinte cheie:

avion , curiozitati , lume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
47 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Moșana, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 47 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat la începutul secolului XX cu denumirea Dragalina.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.