19 iunie 2018, 10:05 Caleidoscop views 7818
Cînd au luat naștere cele mai mari orașe din lume
19 iunie 2018, 10:05 Caleidoscop views 7818

Cînd au luat naștere cele mai mari orașe din lume

Un videoclip de pe YouTube ne prezintă pe scurt procesul de urbanizare al planetei.

Pămîntul s-a schimbat extrem de mult în ultimele cinci milenii, iar unul dintre principalii factori care au determinat această schimbare a fost urbanizarea. Pentru a înțelege mai bine acest proces, cercetătorii au dat naștere unui proiect îndrăzneț. Aceștia au acumulat informații despre istoria unor dintre cele mai importante orașe din lume, iar un redactor al publicațieiMetrocosm le-a inclus pe toate într-o hartă care ne ajută să înțelegem mai bine cum s-a dezvoltat planeta în ultimii 5.000 de ani.

În cazul în care ați fost atenți la ora de istorie, nu veți fi surprinși cî nd veți vedea că primele orașe mari din lume au apărut în Mesopotamia și Levant, regiune denumită "cornul abundenței" sau "leagănul civilizației" (în engleză, "the Fertile Crescent" sau "the Craddle of Civilization"). Denumirile acestea sînt ușor de explicat, avînd în vedere dezvoltarea primelor civilizații umane și faptul că acesta este locul în care au apărut roata și primele forme de scriere.

Din cîte se pare, locațiile au fost adăugate pe hartă exact în anul în care au atins populația și densitatea necesare pentru a putea fi clasificate drept așezări umane. "În anul 1960, doar 34% din populația planetei locuia în orașe. Cea mai accesibilă baze de date cu privire la populația urbană esteUN World urbanization prospects, însă aceasta nu include decît informații acumulare după anul 1950. Acum este posibil să analizăm istoria orașelor pe o perioadă mult mai îndelungată de timp", a declarat Max Galka, cel care a alcătuit harta cu orașele.

Pe teritoriul României, din cîte am observat, primul oraș apărut a fost Câmpulung Muscel. Cel mai probabil, acesta a fost primul care a îndeplinit criteriile lui Galka legate de populație și densitate. În cazul în care vreți să aveți acces la harta lui fără a fi nevoiți să vizualizați videoclipul de pe YouTube, puteți accesa acest link.

Sursa: playtech.ro

Cuvinte cheie:

oraș , istoria , video

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
251 locuitori

Mihăilenii Noi este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 251 de locuitori. Satul Mihăilenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.