28 decembrie 2011, 11:22 Caleidoscop views 4447
28 decembrie 2011, 11:22 Caleidoscop views 4447

Fenomen unic: Doi Sori au răsărit în Chile


Foto: Space

Un fenomen foarte rar s-a petrecut în Chile, în deșertul Atacama. La orizont au putut fi văzuți doi Sori care au răsărit, deasupra lor putînd fi văzută o lumină verde.

Imaginea arată doi aștri, unul mai mic părînd să fie deasupra Soarelui, scrie Space. Astfel de momente sînt rare, fenomenul fiind unul optic și explicabil din punct de vedere științific.

Imaginea a fost obținută de pe muntele Cerro Paranal, înalt de 2600 de metri, situat în deșertul Atacama. Pe acest munte se afla un telescop uriaș. Pentru ca o astfel de lumină verde să poată fi văzută, este nevoie de mai mulți factori. Atmosfera trebuie să fie foarte stabilă, iar în calea răsăritului să nu fie niciun obstacol.

Lumina verde se datorează atmosferei planetei noastre, care acționează ca o prismă uriașă ce dispersează lumina solară. Efectul este vizibil la răsărit și apus, atunci cînd razele solare trec prin straturile mai joase și mai dense ale atmosferei. În imagine pot fi văzute două forme asemănătoare Soarelui, din cauza alternării straturilor de aer rece și cald.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1084 locuitori

Chircăieştii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baurci și Chircăieştii Noi. Localitatea se află la distanța de 46 km de orașul Căușeni și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1084 de oameni. Satul Chircăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.