09 martie 2024, 15:00 Caleidoscop views 28231
Ce se întîmplă în creierul tău imediat ce termini de citit o carte?
09 martie 2024, 15:00 Caleidoscop views 28231

Ce se întîmplă în creierul tău imediat ce termini de citit o carte?

Lecturarea unei cărți declanșează anumite procese în creier în urma cărora funcționarea acestuia este supusă anumitor modificări. Aceasta arată datele unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Emory University.

Recent, cercetătorii americani au descoperit un fenomen inedit în urma studiului la care au participat 21 de studenţi, ce au citit romanul „Pompeii", de Robert Harris timp de 19 zile, ales datorită firului narativ intrigant. Totodată, creierul acestora era testat cu ajutorul scanării RMN în fiecare dimineaţa, chiar și timp de cinci zile după finisarea lecturării.

În acest sens, s-a depistat că citirea unui roman captivant declanşează modificări în funcţionarea creierului, determinând o conectivitate mai mare la nivelul creierului, dar și schimbări neurologice care persistă într-un mod asemănător cu memoria musculară, potrivit Atlas Geografic.

„Schimbările neuronale despre care am descoperit că sunt asociate cu sistemele mişcării şi senzaţiei fizice sugerează că lectura unei cărţi ne poate transporta în corpul protagonistului", a explicat neurologul Gregory Berns, coordonatorul studiului.

Concluzia este că cititorii sunt influențați de către cărți, iar cinci zile după finisarea lecturii, acțiunile lor au loc în funcție de stilul de viață al protagoniștilor descoperiți.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

carte , creier

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Populația:
425 locuitori
Prima atestare:

Rusca este un sat din cadrul comunei Lăpușna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 425 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.