21 februarie 2024, 12:30 Caleidoscop views 13708
Ce nu ştiai despre persoanele cu ochi albaştri
21 februarie 2024, 12:30 Caleidoscop views 13708

Ce nu ştiai despre persoanele cu ochi albaştri

Persoanele cu ochii deschişi la culoare sunt predispuse unor afecţiuni oftalmologice, scrie stirileprotv.ro.

Explicaţia este simplă: ochii albaştri sau verzi au irisul, cristalinul şi retina mai ''slabe'', deoarece conţin o cantitate mai mică de melanină (pigmentul care se găseşte în ochi, păr sau piele).

Stirileprotv.ro scrie că aceste persoane sunt predispuse alergiilor sau astmului bronşic, dar şi altor probleme. ''Pacienţii pot avea o pupilă care se dilată mai mult şi, din acest motiv, o cantitate mai mare de radiaţii ultraviolete ajunge în cristalin, iar aceste persoane pot face mai frecvent cataractă'', explică dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

Cataracta este în mod normal o afecţiune a vârstei a doua, care se manifestă prin scăderea acuităţii vizuale, în special la distanţă. În cazul persoanelor cu ochii mai deschişi la culoare, cataracta se poate instala mai devreme, iar persoanele care locuiesc la munte sau la mare sunt şi ele mai predispuse, deoarece cantitatea de ultraviolete este iarna de două ori mai mare decât la oraş. ''Radiaţia ultravioletă albastră e cea care degenerează retina şi pacienţii cu ochii deschişi suferă mai mult de degenerări ale retinei'', mai spune Mihaela Simion.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

om , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.