Arată noutățile începînd cu...

eye 7115 Vizualizări

Există mai mult de 5 gusturi. Limba poate să detecteze peste 15 arome diferite. Care sînt acestea


Foto: foodstory.ro

De mici, am invatat ca exista doar patru gusturi pe lume: dulce, sarat, acru si amar. In ultimii ani, cel de-al cincilea gust -umami- a fost acceptat si el de catre experti. Insa cercetatorii din prezent sustin ca exista mult mai multe gusturi decît credem.

Numit și 'a cincea savoare', umami are un gust specific care nu este intotdeauna usor de identificat. Gustul umami poate fi găsit in alimente precum parmezanul, sardinele, algele sau anumite tipuri de ciuperci. Deși majoritatea ingredientelor care pot fi încadrate in categoria umami se găsesc de obicei in Asia, bucataria vestica a inceput să adopte conceptul.

S-ar putea ca un alt gust sa fie acceptat in curînd: grăsimea. Cercetătorii însă nu sînt 100% convinși ca este o savoare sau o textură.

Lista de candidati pentru noile gusturi este lungă: gustul săpunului, gustul metalic, gustul alcalin, gustul picant, gustul mentolat sînt doar cîteva dintre ele.

Mai mult de atît, cercetatorii vor să distruga și mitul conform căruia gusturile sînt detectate doar de anumite părți ale limbii. Ei susțin ca acestea sînt împrăștiate la fel pe toată suprafața limbii.

Cuvinte cheie:

alimentatie , limba , om , fapt

Localităţile Moldovei şi diasporei

Drujineni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1462
Populația:
219 locuitori

Drujineni este un sat din cadrul comunei Pruteni, raionul Făleşti. Satul Drujineni este situat la distanța de 22 km de orașul Fălești și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 219 oameni. Satul Drujineni a fost atestat la 25 septembrie 1462 cu denumirea Duşeşti, Drujeşti.

Citeşte mai departe