13 august 2020, 15:00 Caleidoscop views 12318
Există mai mult de 5 gusturi. Limba poate să detecteze peste 15 arome diferite. Care sînt acestea
Foto: foodstory.ro
13 august 2020, 15:00 Caleidoscop views 12318

Există mai mult de 5 gusturi. Limba poate să detecteze peste 15 arome diferite. Care sînt acestea

De mici, am invatat ca exista doar patru gusturi pe lume: dulce, sarat, acru si amar. In ultimii ani, cel de-al cincilea gust -umami- a fost acceptat si el de catre experti. Insa cercetatorii din prezent sustin ca exista mult mai multe gusturi decît credem.

Numit și 'a cincea savoare', umami are un gust specific care nu este intotdeauna usor de identificat. Gustul umami poate fi găsit in alimente precum parmezanul, sardinele, algele sau anumite tipuri de ciuperci. Deși majoritatea ingredientelor care pot fi încadrate in categoria umami se găsesc de obicei in Asia, bucataria vestica a inceput să adopte conceptul.

S-ar putea ca un alt gust sa fie acceptat in curînd: grăsimea. Cercetătorii însă nu sînt 100% convinși ca este o savoare sau o textură.

Lista de candidati pentru noile gusturi este lungă: gustul săpunului, gustul metalic, gustul alcalin, gustul picant, gustul mentolat sînt doar cîteva dintre ele.

Mai mult de atît, cercetatorii vor să distruga și mitul conform căruia gusturile sînt detectate doar de anumite părți ale limbii. Ei susțin ca acestea sînt împrăștiate la fel pe toată suprafața limbii.

Sursa: www.foodstory.ro

Cuvinte cheie:

alimentatie , limba , om , fapt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1150 locuitori

Rediul Mare este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Rediul Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 228 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1150 de oameni. Satul Rediul Mare a fost menționat documentar în anul 1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.