Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Muzica

eye 5641 Vizualizări

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber „DescOPERĂ” revine la Butuceni (Foto)


Cea de-a III-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică în aer liber, "DescOPERĂ", care se va desfășura în perioada 15-17 iunie în Rezervația cultural – naturală "Orheiul Vechi", va readuce în scenă muzică de Carl Orff, Giuseppe Verdi și Johann Strauss. Evenimentul va avea loc în amfiteatrul natural de la Butuceni, care asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că festivalul urmărește drept scop promovarea muzicii clasice și a talentelor de care dispune cultura Republicii Moldova, precum și a obiectivelor turistice, și, în mod special, a Rezervației cultural-naturale "Orcheiul vechi", unde stînca, rîul Răut și natura alcătuiesc un decor fantastic.

Potrivit oficialului, festivalul se va deschide vineri, 15 iunie, la ora 19.00, cu lucrarea scenică "Carmina Burana" a compozitorului Carl Orff, care va fi interpretată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici".

Sâmbătă, în scenă va fi pusă opera "Nabucco", în patru acte de Giuseppe Verdi. La pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice a Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" se va afla Friedrich Pfeiffer din Austria.

La rândul său, directorul Filarmonicii Naționale "Serghei Lucnhevici", Svetlana Bivol, a afirmat că ziua de duminică, 17 iunie, este dedicată în mod tradițional – Regelui Valsului – Johann Strauss.

Prezent la eveniment, dirijorul austriac Friedrich Pfeiffer a subliniat că R. Moldova are orchestre, coruri și soliști la cel mai înalt nivel. "Publicul din Austria vrea să vină aici să le admire. În fiecare an, prietenii mei vin la festival, pentru că la Butuceni sunt niște locuri pitorești de toată frumusețea, iar muzica clasică este divină", a mai spus dirijorul.

Potrvit organizatorilor, prețul biletelor variază în funcție de amplasare, între 200 și 350 de lei. Pentru pensionari și studenți prețul unui bilet este de 150 de lei. Microbuzele se vor deplasa la Butuceni de la Teatrul Național de Operă și Balet "Maria Bieșu", iar costul unui bilet de călătorie este de 35 de lei.

Evenimentul face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică „Fii Oaspetele Nostru" și este organizat sub egida brandului turistic de țară "Pomul Vieții" și a brandului național "Vinul Moldovei". Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la master-class-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului.

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu" și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici" și găzduit de Eco-Resort „Butuceni".

Cuvinte cheie:

Festival , muzica , Orheiul Vechi

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mitoc

Statut:
Sat
Prima atestare:
1659
Populația:
2795 locuitori

Mitoc este un sat şi comună din raionul Orhei. Mitoc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Orhei și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2795 de oameni. Satul Mitoc a fost menționat documentar în anul 1659.

Citeşte mai departe