Mergi spre compartimentul: Muzica
06 iunie 2018, 12:35 Muzica views 10423
A fost inaugurat Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi
06 iunie 2018, 12:35 Muzica views 10423

A fost inaugurat Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi, care se va desfășura în perioada 4-9 iunie în R. Moldova, a fost inaugurată la Sala cu Orgă din capitală.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Compozitorilor din Moldova, Pavel Gămurari a menționat că în cadrul festivalului vor avea loc șase concerte, inclusiv trei simfonice și trei camerale. Astfel, în prima seară, pe scena Sălii cu Orgă au fost prezentate cinci lucrări, dintre care trei ale compozitorilor moldoveni – Vlad Burlea, Ghenadie Ciobanu și Vladimir Ciolac și două – ale compozitorilor din România: Irina Odăgescu-Țuțuianu și Viorel Munteanu.

"În premieră absolută a fost prezentată lucrarea lui Vlad Burlea "Ție, Doamne, rogu-mă", care a fost interpretată de soprana Simona Nicoletta Jivdeanu din România, Orchestra Națională de Cameră, dirijată de Vladimir Andrieș și Capela Corală "Moldova" a Companiei Teleradio Moldova, dirijor – Gabriela Tocari. Concertul face parte din proiectul "Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului", sprijinit de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" (ICR), a precizat Paul Gămurari.

La rîndul său, directorul ICR, academicianul Valeriu Matei a afirmat că Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi este un eveniment de referință în viața muzicală din R. Moldova, și totodată, deja al șaselea an acesta se încadrează în programul "Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului" al instituției. "Noi sprijinim cele trei concerte simfonice, de la Sala cu Orgă și Filarmonica Națională, precum și un master-class al compozitorului și muzicologului, profesor universitar, doctor Sorin Lerescu (România), care va avea loc pe 6 iunie, la ora 14.00, la Academia de Muzică, teatru și Arte Plastice", a specificat Valeriu Matei.

Potrivit compozitorului Ghenadie Ciobanu, fondatorul și directorul artistic al festivalului, acesta are drept scop familiarizarea specialiștilor, creatorilor de muzică, interpreților, criticilor muzicali de la noi, dar și publicului meloman cu valorile artei contemporane muzicale, internaționalizarea creației muzicale și artei interpretative autohtone prin conectarea la procesele muzicale de pe glob și formarea unui spațiu al artei muzicale contemporane.

Astăzi, la ora 18.00, în cadrul festivalului, la Sala cu Orgă va avea loc un concert cameral – recital de pian susținut de Lidia Ciubuc. Intrarea la toate concertele este liberă.

Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi a fost fondat în anul 1991.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

muzica , Festival , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
2037 locuitori

Scăieni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Scăieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1639.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.