Mergi spre compartimentul: Muzica
29 mai 2018, 10:45 Muzica views 11201
Festivalul-Concurs Național de Muzică Corală ”Hora Primăverii” și-a desemnat cîștigătorii
29 mai 2018, 10:45 Muzica views 11201

Festivalul-Concurs Național de Muzică Corală ”Hora Primăverii” și-a desemnat cîștigătorii

Cea de-a V-a ediție a Festivalului–Concurs Naţional de Muzică Corală „Hora Primăverii”, organizată de Asociaţia Muzical-Corală, care a avut loc ieri la Sala cu Orgă din Chișinău, s-a încheiat cu decernarea premiilor, informează MOLDPRES.

În competiţie au participat 17 colective corale din întreaga ţară: de copii, de tineret şi coruri mixte.

Solicitată de MOLDPRES, preşedintele Asociaţiei Muzical-Corale, Elena Marian, a menţionat că ediţia din acest an este consacrată regretatului dirijor de cor şi compozitor Victor Creangă. Conform Regulamentului concursului, participanţii au interpretat patru lucrări: o piesă scrisă de Victor Creangă, o creaţie a compozitorilor clasici naţionali (sec. XIX), o creaţie a compozitorilor din epoca Renaşterii (sec. XVI-XVII) şi una la libera alegere, care reprezintă stilul şi personalitatea corului. Calitățile vocale și artistice ale formațiilor au fost apreciate de către specialişti în domeniu: Valentin Budilevschi – președintele juriului, Valentina Bolduratu, Victor Nevoie, Andrian Beldiman și Adriano Marian.

La categoria de coruri de copii, de diploma de gradul I s-a învredniciat Corul de copii de vîrstă mică ”Lia-Ciocîrlia” de la Centrul ”Artico”, dirijor Luminița Istrate, și Corul de copii ”Sinkopa” din orașul Fălești, dirijor Ina Panfil. Diploma de gradul II a fost obținută de Corul de copii ”Capricio” din orașul Orhei, dirijor Larisa Untilă, Corul de copii ”Clipe muzicale” din orașul Chișinău, dirijor Svetlana Axentii, Corul de copii ”Sfîntul Dumitru” din orașul Chișinău, dirijor Lilia Salinschi, și Corul de copii de la Școala de Arte ”Maria Cebotari” din orașul Cahul, dirijor Ogla Ghețiu. Diploma de gradul III a fost luată de Corul de copii ”Belcanto” din orașul Soroca, dirijor Ludmila Samarin, și Corul de copii de vîrstă mare ”Lia-Ciocîrlia” de la Centrul ”Artico” din Chișinău.  

Corul de tineret ”Ars–Nova” din orașul Bălți, dirijor Ana Cușcenco, s-a ales cu diploma de gradul II la categoria coruri de tineret, iar Corul ”Ariozo” din orașul Soroca, dirijor Raisa Berbeci, – cu diploma de gradul II. La categoria coruri mixte diploma de gradul I a fost obținută de Corul ”Armonia” din orașul Fălești, dirijor Maria Vizitiu, iar diploma de gradul II a fost ridicată de Corul de tineret ”Sfîntul Nicolae” din orașul Orhei, dirijor Svetlana Rebeja. De diploma de gradul III s-a învrednicit Corul ”Doinița” din satul Sireți, raionul Strășeni, dirijor Svetlana Rebeja. La categoria ansambluri vocale, diploma de gradul II a fost acordată Ansamblului ”Divertis” din orașul Strășeni, conducător artistic Viorica Popa.

 

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

cor , muzica , Festival , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
514 locuitori

Braicău este un sat din cadrul comunei Sudarca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 212 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 oameni. Satul Braicău a fost menționat documentar în anul 1630.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.