Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Muzica

eye 10684 Vizualizări

Ansamblul “Joc” VA MARCA 70 de ani de la fondare (Video)


Foto: facebook.com/ANADPJOC

Anul acesta, Ansamblul Academic Naţional de Dansuri Populare „Joc” din Republica Moldova marchează aniversarea de 70 de ani de la înființare. Printr-o coincidență fericită, pentru anul aniversar al ansamblului este planificată premiera mult așteptatei pelicule a lui Pavel Brăilă „Joc. Energy of life”, („Joc. Energia vieţii”), dedicată colectivului de dans cu aceeaşi denumire.

Filmările peliculei au fost finalizate la începutul lunii decembrie 2014. Filmul este prezentat în aceste zile în Italia, în cadrul zilelor World Expo Milano.

Vă reamintim, că ansamblul a fost fondat la 23 august 1945, de către maeştrii de balet L. Leonardi şi L. Zelţman. Din 1957 Ansamblul de Dansuri Populare „Joc” este condus de prim-maestrul de balet şi directorul artistic Vladimir Curbet. În prezent, în cadrul ansamblului activează 65 dansatori şi 25 muzicieni.

Ansamblul Academic Naţional de Dansuri Populare „Joc” din Moldova a fost numit precum dansul popular moldovenesc − joc.

Repertoriul ansamblului este divers şi include dansuri populare, care demonstrează ritualurile, tradiţiile şi costumele specifice ale poporului moldovenesc: „Moldoveneasca”, „Brîul”, „Ţărăneasca”, „Bătuta”, „Căluşarii”, „Hora”, „Crăiţele”, „Hangul”, „Mărunţica”, „Răzeşească” şi altele. În plus, în cadrul ansamblului a fost creată o serie de tablouri şi suite coregrafice: „Joc”, „Nunta moldovenească”, „Ostaşii lui Cotovschi”, „Munţii Carpaţi”, „Bucură-te, Moldova”, „Legenda mărţişorului”, „În drum spre Chișinău” şi multe altele. Însă repertoriul ansamblului nu se limitează la motive din folclorul naţional, ansamblul „Joc” interpretează, de asemenea, dansuri populare ale altor ţări ale lumii.

De-a lungul anilor, ansamblul de dansuri a participat la mai mult de şapte mii de concerte.

Ansamblul „Joc”, a luat parte la numeroase festivaluri internaţionale, a fost distins cu mai multe medalii şi diplome. „Joc”, a concertat în multe ţări: România, Rusia, Republica Cehă, Franţa, Belgia, Italia, Bulgaria, Germania, Austria, Brazilia, Egipt, Canada, Portugalia ş.a.

Ansamblului Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc” i-a fost decernat titlul de Colectiv Emerit al RSSM, iar mai tîrziu ansamblul a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.

Prin decret prezidenţial au fost acordate distincţii de stat unui grup de artişti ai Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”: dirijorul orchestrei Gheorghe Şevcişin a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, cu medalia „Meritul Civic” − Viorica Lupaşco şi Valentina Moscovici (dansatoare), Ion Rusu (coregraf). Titlul onorific de „Maestru în Artă” i-a fost acordat dirijorului Peter Frecăuţanu, muzicantului Petru Strelciuc şi dansatorului Grigore Paladi. Titlul onorific de „Om Emerit” le-a fost acordat muzicienilor orchestrei Bozu Nicolae şi Alexandra Vacarciuc. În anul 1991, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova balerinul Ivan Pancenco a primit titlul de Artist Emerit al Republicii Moldova.

Galeriile foto și video ale ansamblului „Joc” sînt accesibile la compartimentul „Muzică” a proiectului moldovenii.md

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ceadîr

Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1213 locuitori

Ceadîr este un sat şi comună din raionul Leova. Ceadîr este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Leova și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1213 oameni. Satul Ceadîr a fost menționat documentar în anul 1770.

Citeşte mai departe