Arată noutățile începînd cu...

eye 10392 Vizualizări

Cineastul Vlad Druc la a 71-a aniversare

Astăzi, cunoscutul regizor documentalist, scenarist, actor şi scriitor moldovean Vlad Druc îşi sărbătoreşte cea de-a 71-a aniversare.

Născut la 17 octombrie 1948 în comuna Pociumbăuţi, raionul Rîșcani, Republica Moldova. În anul 1972 a absolvit secţia de documentaristică a Facultăţii de Regie a VGIK-ului la Moscova şi a activat pe parcursul unui sfert de secol în calitate de regizor în cadrul Asociaţiei de Creaţie „Viaţa” a studioului „Moldova-film”. Din 1986 este lector superior şi şef de catedră la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice de la Chișinău, conduce cursul „arta cinematogrtafică”. Începînd cu anul 2000 activează la studioul independent „Media SDB”.

Filmele documentare ale lui V. Druc întotdeauna reflectă poziţia sa civică clară. Subiectul acestora este clar şi se profilează pe tot parcursul filmului, filmele realizate de el au o cultură înaltă a imaginii. Regizorul are grijă în permanenţă şi de calitate coloanei sonore a filmelor sale, să participe la toate fazele de producere, ba chiar muzica şi înscrierea fonului gălăgiei se străduie să facă singur. A însuşit profesia de operator de cinema. Participă activ la lucrul Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Moşana

Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1749 locuitori

Moşana este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Moşana și Octeabriscoe. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dondușeni și la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1749 de oameni. Satul Moşana a fost menționat documentar în anul 1634.

Citeşte mai departe