Arată noutățile începînd cu...

eye 12079 Vizualizări

Cineastul Vlad Druc la a 71-a aniversare

Astăzi, cunoscutul regizor documentalist, scenarist, actor şi scriitor moldovean Vlad Druc îşi sărbătoreşte cea de-a 71-a aniversare.

Născut la 17 octombrie 1948 în comuna Pociumbăuţi, raionul Rîșcani, Republica Moldova. În anul 1972 a absolvit secţia de documentaristică a Facultăţii de Regie a VGIK-ului la Moscova şi a activat pe parcursul unui sfert de secol în calitate de regizor în cadrul Asociaţiei de Creaţie „Viaţa” a studioului „Moldova-film”. Din 1986 este lector superior şi şef de catedră la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice de la Chișinău, conduce cursul „arta cinematogrtafică”. Începînd cu anul 2000 activează la studioul independent „Media SDB”.

Filmele documentare ale lui V. Druc întotdeauna reflectă poziţia sa civică clară. Subiectul acestora este clar şi se profilează pe tot parcursul filmului, filmele realizate de el au o cultură înaltă a imaginii. Regizorul are grijă în permanenţă şi de calitate coloanei sonore a filmelor sale, să participe la toate fazele de producere, ba chiar muzica şi înscrierea fonului gălăgiei se străduie să facă singur. A însuşit profesia de operator de cinema. Participă activ la lucrul Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mîndra

Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
803 locuitori

Mîndra este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Satul Mîndra se află la distanţa de 20 de km de orașul Călăraşi, şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 803 locuitori. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1644.

Citeşte mai departe