Arată noutățile începînd cu...

eye 13083 Vizualizări

In memoriam Teodor Negară

Astăzi se împlinesc 7 ani de la trecerea în neființă a îndrăgitului intrepret de muzică populară Teodor Negară. El s-a născut la 15 ianuarie 1943 în satul Sauca, judeţul Soroca, Moldova.

Pe parcursul anilor 1961-1965 a învăţat la Şcoala de Cultură „Elena Sîrbu” de la Soroca, apoi în anii 1965-1969 a urmat facultatea „dirijat coral” la Institutul de Arte „G. Musicescu” de la Chișinău (actualmente: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice).

Cariera artistică şi-o începe în calitate de solist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii de la Chișinău, făcînd parte din ea în anii 1965-1969 și 1970-1990.

Pe parcursul carierei sale a colaborat cu Dumitru Blajinu, Ion Dascăl, Petre Neamțu, Vasile Iovu ș. a.

La Radio Chișinău a înregistrat mai mult de 250 de cîntece populare, printre care: „Mîndruţo, la nunta ta”, „E linişte-n codrul verde”, „Străinel ca mine nu-i”, „Rămîi, satule, cu bine”, „Am crescut băieţi şi fete”, „Mare-i dealul de la moară” etc.

S-a mutat cu traiul la Coloniţa, unde ducea un trai modest şi singuratic, ţinea o grădină, mai venea pe la Chişinău ca să mai înregistreze cîte un cîntec, nu toate aveau, însă, să treacă de cenzura Consiliului Artistic al Radioteleviziunii. Ca şi regretatul maestru Nicolae Sulac nu s-a putut bucura în timpul vieţii de aprecierea mai marilor neamului, punîndu-i-se nenumărate piedici, aşa că s-a retras, comunicînd mai mult cu natura.

În unul dintre ultimele sale cîntece auzim amara constatare:

„Ascultă-mi, Doamne, rugăciunea,

Că mare ni-i amărciunea,

Se mănîncă om cu om

Ca omizile din pom…”.

În anul 1989 i-a fot oferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova.

A decedat la 9 octombrie, 2012 în urma unei boli necruţătoare.

Cuvinte cheie:

personalitati , muzica , Moldova

Localităţile Moldovei şi diasporei

Unteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1583
Populația:
167 locuitori

Unteni este un sat din cadrul comunei Horeşti, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 167 de oameni. Satul Unteni a fost menționat documentar în anul 1583.

Citeşte mai departe