Arată noutățile începînd cu...

eye 13652 Vizualizări

87 de ani de la nașterea actorului Iulian Codău

Astăzi de împlinesc 87 de ani de la nașterea actorului moldovean Iulian Codău. S-a născut la 13 august 1932 în comuna Sofia, raionul Rîşcani, Republica Moldova.

A absolvit Şcoala Pedagogică „Boris Glavan” din oraşul Bălţi. Împreună cu Anatolie Pînzaru şi Mihai Volontir şi-a început activitatea de actor pe scena Teatrului muzical-dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălţi în anul 1957. A debutat cu rolul lui Bondici în piesa lui Vasile Alecsandri „Chiriţa la Iaşi”. A urmat rolul lui Bîrzoi din „Chiriţa în provincie” tot de V. Alecsandri, Iţîc şi Damian în piesa „Iorgu din Sadagura”, Talpă-Lată din piesa „Doi morţi vii” de V. Alecsandri, Dragomir din „Năpasta” de Ion Luca Caragiale. Talentul său de actor comic l-a demonstrat şi în rolurile vătavului din „Iaşii în carnaval”, jupînul Dumitrache din „Noaptea furtunoasă”. A luat parte practic la toate spectacolele din repertoriul teatrului din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

S-a manifestat şi în calitate de poet. S-a filmat în mai multe pelicule ale studioului „Moldova-film”.

I s-a conferit titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova.

A decedat la 12 decembrie 2002.

Cuvinte cheie:

aniversarea , cinematograf , actori

Comentarii

 (1)
  • #1 zwoo
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sobari

Statut:
Sat
Prima atestare:
1778
Populația:
326 locuitori

Sobari este un sat din cadrul comunei Cremenciug, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 326 de oameni. Satul Sobari a fost menționat documentar în anul 1778.

Citeşte mai departe