30 iulie 2022, 11:00 Personalități views 1977
Rădăcinii moldovenești: Kirill Serebrennikov
30 iulie 2022, 11:00 Personalități views 1977

Rădăcinii moldovenești: Kirill Serebrennikov

Celebrul regizor Kirill Serebrennikov s-a născut pe 7 septembrie 1969 la Rostov-pe-Don. Mama sa Irina Aleksandrovna Litvin este din Moldova, a fost învățătoare de limbă și literatură rusă în școală, tatăl său Semion Mihailovici Serebrennikov a fost chirurg, profesor asociat la Catedra de urologie a Institutului de Medicină din Rostov.

Kirill a urmat o școală cu înclinare spre fizică și matematică, unde învăța pe note excelente, iar în liceu a fost activist komsomolist. Kirill a pus în scenă primul său spectacol pe scena școlii. Producția a fost dedicată lui Engels, iar piesa în sine era despre o țesătoare-invalidă, o fată fără ambele mîini. Experimentul a fost încununat cu succes – publicul a aplaudat. Mai tîrziu, tînărul regizor a însușit textul piesei lui Eugene Schwartz "Тень" (Umbra) , a cărei punere în scenă a stîrnit interes în rîndul colegilor de clasă și al profesorilor. În 1987, tînărul a plecat la Moscova să depună actele la facultatea de Regie.

Dar conducătorul cursului, Anatolii Vasiliev, i-a refuzat absolventului, deoarece Serebrennikov avea la acea vreme 17 ani. Atunci el a intrat la facultatea de Fizică a Universității de Stat din Rostov, a învățat cu ușurință și a absolvit universitatea cu diplomă roșie.

După absolvire, Kirill Semionovici a hotărît să facă regie profesional. A început cu Studio 69, care funcționa datorită entuziasmului creatorilor. În paralel cu experiențele sale teatrale, Kirill a lucrat la companiile de televiziune din Rostov, a filmat clipuri video, emisiuni TV, reclame.În cinematografie Serebrennikov a venit în 1998. Într-un an, regizorul a prezentat trei filme de lung metraj concomitent - "Раздетые" (Dezbrăcații), "Ласточка" (Rîndunica) și "Тайны грозы" (Tainele furtunii). Printre lucrările cinematografice ale lui Kirill Serebrennikov din perioada inițială a biografiei sale cinematografice se numără filmul serial "Ростов-папа" (Rostov-papa), în care au jucat Natalia Gundareva, Boris Șcerbakov, Sergei Nikonenko, Ingeborga Dapkunaite.

În 2002 a urmat prezentarea detectivului criminal "Дневник убийцы" (Jurnalul unui criminal) despre o descoperire ciudată – jurnalul unui revoluționar condamnat la moarte, care influențează în mod misterios evenimentele din prezent.În 2006, regizorul a dăruit fanilor pelicula "Изображая жертву" (Imitînd victima). La festivalurile Kinotavr și Festa del Cinema, acest film a cîștigat premiile principale. Filmul a fost creat după motivul piesei fraților Presneakov. Personajul principal Valea (Iurii Ciursin), după absolvirea universității, se angajează la poliție în calitate de persoană care înfățișează victimele infracțiunilor în timpul experimentelor de investigație. Însă la sfîrșitul povestirii, Valea însuși devine un criminal. În 2008, Kirill Serebrennikov a filmat pelicula "Юрьев день", care a strîns o recoltă de premii la festivalurile de film occidentale, dar nu a primit nici un premiu cinematografic local. În Rusia, aproape că nu se vorbea despre acest proiect pînă cînd regizorul nu a fost invitat la show-ul scandalos "Закрытый показ". Eroina principală a poveștii, o populară cîntăreață de operă Liubov (Xenia Rappoport), merge cu fiul ei Andrei (Roman Șmakov) în mica sa patrie. În timpul unei vizite la muzeu, fiul dispare pentru totdeauna.

Printre lucrările din filmografia regizorului se numără nuvela din filmul "Короткое замыкание" (Scurtcircuit), la crearea căruia au lucrat și  regizorii Piotr Buslov, Ivan Vîrîpaev, Alexei German Jr. și Boris Hlebnikov. O altă lucrare regizorală notabilă este filmul "Измена" (Trădare), în care au jucat actori din Germania, Macedonia și Rusia. Unul dintre ultimele proiecte ale lui Kirill Serebrennikov este filmul "Ученик" (Elevul), filmat în 2016.

Filmul a cîștigat un premiu la Kinotavr și la Festivalul de film de la Cannes. În același an, a avut loc a doua experiență actoricească a lui Serebrennikov în cinematografie. Regizorul a jucat la colegul său Ilia Naishuller în filmul de acțiune "Хардкор", unde a interpretat rolul unui tanchist.

Kirill Semenovici nu este primul din familia sa care se ocupă cu cinematografia: bunicul său Alexandr Ivanovici Litvin a fost regizor-documentalist. Serebrennikov a spus că bunicul său a ajuns să aibă această profesie absolut întîmplător: Litvin s-a născut în regiunea Poltava și pînă la 14 ani a fost un cioban care vorbea doar limba ucraineană. Mai tîrziu a fost trimis să construiască un metrou, iar apoi să învețe de regizor. Kirill Semenovici a explicat că atunci guvernul sovietic își  propusese să formeze o nouă intelectualitate – de proletari, astfel că acel simplu băiat a putut deveni unul dintre primii studenți ai Institutului de Cinematografie, ai cărui profesori erau Alexandr Dovjenko și Serghei Eisenstein. Serebrennikov și-a amintit, de asemenea, că mereu se certa cu bunicul său despre cinema – acela ura opera lui Tarkovski.

Kirill Serebrennikov este cîștigătorul prestigioaselor premii de teatru "Чайка", "Хрустальная Турандот", K. S. Stanislavski. În 2008, regizorul a fost invitat să predea la școala-studio al Teatrului de Artă din Moscova, unde Serebrennikov a format o grupă, ai cărui absolvenți au ajuns în trupa ”Седьмая студия”, apoi în componența principală de actori a Centrului Gogol.Dar pentru Serebrennikov nu era destul să fie doar regizor și profesor. Împreună cu colegii Evghenii Mironov, Ciulpan Hamatova, Teodor Currentzis și Roman Doljanski, a lansat festivalul ”Территория”. În 2011, Serebrennikov a fondat proiectul "Platforma" în CSI "Vinzavod".

În 2017, regizorul a fost acuzat de cheltuirea banilor publici care au fost alocați pentru proiectele ”Седьмая студия”. La sfîrșitul lunii mai, au început descinderile în apartamentul lui Kirill Serebrennikov din Moscova și în Centrul Gogol. La început, regizorul figura în calitate de martor, iar după arestarea contabilului și a cîțiva conducători ai  teatrului, au fost aduse acuzații și împotriva lui Kirill Serebrennikov.

Regizorul a fost plasat în arest la domiciliu. În sprijinul maestrului s-au declarat colegii, inclusiv artiștii ruși Ciulpan Hamatova, Vladimir Iurin, Evghenii Mironov, Serghei Iurski și actorii străini Cate Blanchett, Nina Hoss, Simon McBurney, Sophie Calle.Fără participarea lui Kirill Serebrennikov, la Teatrul Bolșoi a avut loc premiera piesei sale "Nureev", iar la Centrul Gogol a avut loc premiera "Маленькиe трагедий" (Micile tragedii) de Alexandr Pușkin. În februarie 2018, regizorul a suferit o mare pierdere – la Rostov a murit mama sa. Serebrennikov a fost eliberat din arest pentru  a merge la înmormîntarea mamei sale.

Sursa: ocals.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2133 locuitori

Pohrebeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şercani, Izvoare și Pohrebeni. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Orhei și la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2133 de oameni. Satul Pohrebeni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.