Arată noutățile începînd cu...

eye 531 Vizualizări

În memoriam Nicolae Răileanu


Astăzi s-au împlinit 2 ani de la trecerea în lumea celor drepți a renumitului fotograf Nicolae Răileanu.

S-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala-internat medie nr. 1 din orașul Chișinău.

A lucrat fotograf şi specialist în tehnologii speciale în cadrul Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. Începînd din 4 iunie 1975 a lucrat în calitate de fotograf la Uniunea Scriitorilor din Moldova, apoi de șef al Laboratorului fotografic la Muzeul Național de Literatură " Mihail Kogălniceanu".

Dumnealui a fost una dintre acele persoane, dedicate trup şi suflet meseriei sale, în care a excelat prin talentul său. A fost cronicarul de neînlocuit al vieții literare din Moldova, imortalizînd chipurile scriitorilor ţării noastre, dar şi a altori scriitori celebri, sosiţi în vizită în Republica Moldova, în cadrul diverselor evenimente. Datorită neobositei sale slujiri artei fotografiatului a reuşit să adune o arhivă impresionantă de fotografii din viața scriitorilor. În ultimii ani s-a ocupat activ de sistematizarea şi digitalizarea colecţei, nu i-a reuşit însă să ducă această muncă pînă la capăt, aşa încît urmează ca merituoasa sa colecţie să fie valorificată, dar mai ales, ca fotografiile sale să fie expuse la diverse expoziţii atît în vederea omagierii postmortem a maestrului fotograf, cît şi a desluşirii trecutului vieţii scriitoriceşti, cinematografiei și artei plastice din republică.

Era căsătorit, avea două fiice: Laura și Domnița. A fost un om cu suflet mare, bun familist şi prieten.

În anul 2000 Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia "Mihai Eminescu", iar în 2015 i-a fost conferit titlul onorific "Maestru în Artă".

A plecat în lumea celor drepți la 18 noiembrie 2018. Nicolae Răileanu a fost înmormîntat la Cimitirul ”Sfîntul Lazăr” din Chișinău.


Cuvinte cheie:

Nicolae Răileanu , personalitati

Localităţile Moldovei şi diasporei

Biruinţa

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Citeşte mai departe