09 aprilie 2020, 18:15 Personalități views 2231
Cîntăreața de operă Svetlana Paikova-Burghiu a fost petrecută pe ultimul drum
09 aprilie 2020, 18:15 Personalități views 2231

Cîntăreața de operă Svetlana Paikova-Burghiu a fost petrecută pe ultimul drum

Astăzi, pe ultimul drum a fost petrecută vestita cîntăreață de operă Svetlana Paikova-Burghiu.

Ea a fost înmormîntată la Cimitirul Central din Chișinău. La ceremonia de adio au participat rudele și cei apropiați, prietenii, colegii talentatei și remarcabilei actrițe, Ea urma să-și sărbătorească cea de-a 75-a aniversare doar peste cîteva luni, însă viața pe care a trăit-o a fost una frumoasă, bogată și interesantă.

Svetlana Paikova-Burghiu a fost o mamă și bunică minunată, o femeie sinceră și spirituală, o persoană inteligentă, bună și luminoasă, care acum sînt foarte puțini pe Pămînt și fără de care lumea devine mai săracă...

Amintirile luminoase și bune despre ea vor fi întotdeauna mai puternice decît moartea...Ea va trăi întotdeauna în memoria noastră a tuturor.

Svetlana Burghiu (numele de fată Paikova) a venit la Chișinău din Rusia, unde a terminat ГИТИС și ar fi putut evolua pe scena Teatrului Bolșoi. În Moldova a fost adusă de o mare dragoste – alesul inimii ei a devenit studentul la acel moment, iar ulterior vestitul regizor moldovean Iacob Burghiu.

Deținătoarea unui mezzo-soprano unic (starul de operă Irina Arhipova a numit vocea sa de argint), Svetlana Paikova-Burghiu a întruchipat pe scenă Teatrului Național de Operă o mulțime de personaje și a cîntat în mai multe spectacole precum "Carmen", "Norma", "Mama Curaj", "Alexandru Lăpușneanu", "Evghenii Oneghin"... De asemenea, interpreta foarte bine romanțele.

Svetlana Paikova-Burghiu a făcut un stagiu în "La Scala", a comunicat cu mai multe celebrități mondiale, nu și-a pierdut niciodată prezența de spirit, și chiar înainte de plecarea sa a acordat un interviu site-ului Noi.md, în care și-a împărtășit amintirile și gîndurile și în care se întrevede recunoștința fierbinte soțului iubit.

....Acum se vor întîlni pentru a nu se mai despărți niciodată.

Svetlana Paikova-Burghiu - mezzo-soprana cu voce de argint S-a născut la 3 septembrie 1945 în Krasnoiarsk, Federația Rusă, într-o familie de intelectuali.

După absolvirea școlii medii a fost înmatriculată la Universitatea de Stat din Krasnoiarsk la Facultatea de Istorie și Filologie. Doi ani mai tîrziu (1965), în urma unui concurs, a fost înscrisă la Institutul de stat de Artă Teatrală "A.V. Lunacearski” (ГИТИС), în clasa profesorului G. Aden, la Facultatea de Artă Teatrală.

Debutul Svetlanei Paikova-Burghiu pe scena de operă a avut loc în 1970.

După absolvirea ГИТИС în 1970 a devenit solistă a Teatrului de Operă și Balet din Republica Moldova.

În anii 1974-1977 a făcut stagiunea la Teatrul Bolșoi (ГАБТ). În timpul stagiunii a jucat roluri în spectacolele: "Evghenii Oneghin" P. Ceaikovski; "А зори здесь тихие" K. Molceanov; "Rigoletto" J. Verdi.

În 1978-1979 și-a făcut stagiunea la teatrul din Milano "La Scala".

După terminarea stagiunilor la Teatrul Bolșoi și Teatrul "La Scala", a cîntat pe scena Teatrului moldovenesc de Operă și Balet (1980-1995).

Ea a susținut concerte solo și master-class-uri atît în Republica Moldova, cît și în străinătate.

Darul de se reîncarna pe scenă, precum și timbrul unic al vocii Svetlanei Burghiu, au fost apreciate de renumita cîntăreață de operă Irina Arhipova, care a numit-o "mezzo-soprană cu voce de argint".

În 1992 - laureată al Concursului Internațional din Phenian, RPDC.

Palmaresul cîntăreței include nu doar interpretarea partiturilor de operă, dar și a unui șir întreg de arii, cîntece și romanțe.

A cîntat pe scena Teatrului Golșoi, pe scenele de operă ale celor mai importante teatre din fosta URSS, Germania, Finlanda, Italia, precum și pe scena Sălii cu Orgă din Chișinău.

A ținut lecții de măiestrie vocală la Colegiul Național de Muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău. A lucrat la Teatrul Dramatic de Stat pentru tineret "De pe strada Trandafirilor".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Svetlana Burghiu , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
142 locuitori

Botnăreştii Noi este un sat din cadrul comunei Chirca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 142 de oameni. Satul Botnăreştii Noi a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.