Arată noutățile începînd cu...

eye 880 Vizualizări

Valentin Goga ar fi împlinit vîrsta de 70 de ani


Valentin GOGA, un nume de referință, în cultura moldovenească ar fi împlinit astăzi, 8 octombrie, 70 de ani.

Dacă e să răsfoim arhivele timpului, aflăm că de timpuriu, şi-a demonstrat talentul şi pasiunea pentru muzică, dorinţa de a bucura inimile spectatorilor cu muzică de calitate. A activat în legendara formaţie "Noroc", diriguită de Mihai Dolgan, apoi în ansamblul "Contemporanul". Sute de spectacole, turnee, întîlniri de neuitat cu spectatorii, toate acestea i-au adus bucuria unei realizări profesionale. Apoi a activat în formaţia „Drujba", a cărei solistă era distinsa Edita Pieha. Şi în acest colectiv s-a bucurat de o înaltă apreciere, pentru profesionalism şi măiestrie. În componenţa acestui colectiv a susţinut sute de concerte, demonstrîndu-şi calităţile distincte de muzician înnăscut.

Revenit în Moldova a fost angajat în formaţia "Orizont". Alături de membrii acestei formaţii, de asemenea, a avut parte de clipe deosebite, întîlnirii cu publicul meloman, căruia i-a oferit, împreună cu colegii săi, la fel, personalităţi distincte ale muzicii uşoare, programe de concert de mare atractivitate, melodii inspirate, capabile să emoţioneze.

Iar în anul 1991 Valentin GOGA și- a început activitatea managerială. A fost director adjunct al Centrului Republican de Cultură şi Artă, apoi prim-director adjunct al Filarmonicii de Stat. Pentru merite deosebite în promovarea artei muzicale, artistului Valentin Goga i s-au conferit titlul de Maestru în Arte şi i s-a decernat Ordinul "Gloria Muncii" şi Ordinul de Onoare.

Din anul 1995, odată cu inaugurarea Î.S OCI „Moldova-Concert" devine director general al acestei instituţii. Pe parcursul anilor, graţie priceperii sale manageriale, Palatul Naţional, a fost renovat, modernizat, devenind cea mai importantă sală de spectacol şi diverse activităţi social-politice. Aici a slujit cu dăruiere culturii naționale până în ultimile clipe ale vieții, când, mai mult decât simbolic, s-a retras în culisele veșniciei după spectacol, unul memorabil, dedicate Îndrăgostiților. Căci, și el, Omul și Artistul a fost mereu îndrăgostit de Viață, de Muzică, de Oameni.

Cuvinte cheie:

aniversarea , personalitati

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pistruienii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
108 locuitori

Pistruienii Noi este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 42 km de oraşul Teleneşti şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 108 oameni. Satul Pistruienii Noi a fost menționat documentar în anul 1859.

Citeşte mai departe