06 octombrie 2018, 11:30 Personalități views 11365
A murit soprana Montserrat Caballe
06 octombrie 2018, 11:30 Personalități views 11365

A murit soprana Montserrat Caballe

Soprana spaniola Montserrat Caballe a murit sambata, la varsta de 85 de ani, intr-un spital din Barcelona, unde se afla internata inca din luna septembrie.

Decesul survenit in dimineata zilei de sambata a fost confirmat de reprezentati ai spitalului Sant Pau din Barcelona, informeaza El Pais. Inmormantarea va avea loc luni, la Tanatorio de les Corts, iar priveghiul, duminica, incepand cu orele dupa-amiezei, in acelasi centru.

Montserrat Caballe s-a nascut pe 12 aprilie 1933, in Barcelona, sub numele Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folch.

A debutat in 1956, a sustinut peste 4.000 de recitaluri si era una dintre ultimele mari dive ale operei. Fara indoiala, dupa cum ea insasi explica intr-un interviu acordat in 2014, Caballe respingea acest apelativ: "Nu ma consider o legenda a operei, nici ultima diva, asa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioada are divele ei, iar in cazul meu, singurul lucru pe care l-am facut a fost sa imi fac treaba bine, cat mai bine posibil, la nivelul cel mai inalt".

Pe parcursul carierei sale, Caballe a impartit scena cu mari artisti precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo si Jose Carreras.

"Cand cantam Manon Lescaut cu Placido Domingo, care era minunat, el mi-a spus ca descoperea o noua lume cantand cu mine si mie mi se intampla la fel. Cu Jose Carreras am avut o relatie speciala, eram vrajiti cand ne ascultam reciproc. In ceea ce il priveste pe Luciano Pavarotti, el era ca un tata", spunea soprana.

Caballe a colaborat si cu Freddie Mercury pentru piesa "Barcelona", initial lansata in 1987 si folosita pentru Olimpiada din 1992.

In decembrie 2015, a acceptat o pedeapsa de 6 luni de inchisoare pentru evaziune - frauda de jumatate de milion de euro, insa, dupa un pact cu Procuratura, a platit o amenda de 240.000 de euro.

Sursa: www.ziare.com

Cuvinte cheie:

opera , interpret , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
783 locuitori

Pervomaiscoe este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Pervomaiscoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 783 de oameni. Satul Pervomaiscoe a fost menționat documentar în anul 1489 cu denumirea Troienești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.