06 octombrie 2023, 15:30 Personalități views 19514
Maria Drăgan - vocea din corul îngerilor lui Dumnezeu (Foto)
06 octombrie 2023, 15:30 Personalități views 19514

Maria Drăgan - vocea din corul îngerilor lui Dumnezeu (Foto)

Astăzi, 6 octombrie, se împlinesc 37 de ani de la trecerea în nefiinţă a intrepretei de muzică populară Maria Drăgan.

Familia Drăgan preţuia mult folclorul şi meşteşugurile moldoveneşti, aşa că acasă la ei se cînta foarte des, se povestea, se confecţionau diverse obiecte. Mariei îi plăcea de mică să scrie versuri, să picteze, să cînte, ca în cele din urmă să-şi ia inima în dinţi şi să meargă în capitală cu gîndul de a se înscrie la Şcoala de Pictură, destinul, însă, a adus-o la Școala de Muzică „Ștefan Neaga", pe care o absolveşte în anul 1965.

După absolvirea colegiului, în anul 1966 s-a anunţat un concurs la Filarmonica de Stat pentru suplinirea postului de solistă, Maria participă cu succes la concurs impresionîndu-l în mod special pe maestrul Ion Sulac, care era membru al juriului. Astfel, la vîrsta de 19 ani începe cariera muzicală a Mariei Drăgan. Ea devine solistă a Ansamblului de Estradă al Filarmonicii Naționale, unde va activa pînă în anul 1973.

Apoi începînd cu anul 1974 a fost solistă a Ansamblului „Mugurel", condus de Valeriu Negruzzi alături de Anastasia Istrati, Vasile MarinValentina CojocaruIon Bass. Ansamblul s-a bucurat de un succes incomensurabil, în mare parte, datorită Mariei, care avea o ţinută scenică impecabilă, cunoştea circa 500 de cîntece, fie auzite în satul de baştină, fie în franceză ori italiană, pe care le cînta cu atîta suflet, încît faima concertelor ei doineşte peste timpuri.

Însă, cu cît mai populară şi mai apreciată devenea muzica interpretată de ansamblul „Mugurel", cu atît mai mare era nemulţumirea mai marilor statului, aşa încît acesta este desfiinţat, invocîndu-se motivele „obişnuite" pentru acei ani, acelea care permiteau menţinerea intactă a „cortinei de fier". Apoi, în anul 1975 a început să colaboreze cu ansamblul „Bucuria", iar pe parcursul anilor 1975-1976 a fost solistă a ansamblului de muzică populară „Lăutarii". A colaborat cu Nicolae BotgrosIon Suruceanu şi alţi oameni de artă.

Destinul i-a fost marcat de prezenţa unor „binevoitori", care „au ajutat-o" să uite de propria-i sănătate.

Am moştenit numeroasele sale înregistrări de cîntece populare și de estradă, făcute de-a lungul anilor la Radioul Naţional şi cîteva înregistrări de la Televiziunea Naţională.

Ultimii ani din viaţă Maria i-a petrecut la baştină. S-a stins din viață în floarea vîrstei, la doar 39 de ani, măcinată de tuberculoză.

În prezent o stradă din Chișinău îi poartă numele, iar la baştina ei – în satul Bălăureşti, se organizează Festivalului-concurs Naţional „Vai, sărmana turturică. In memoriam Maria Drăgan".

Cuvinte cheie:

interpret , memorie , Maria Drăgan

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1448 locuitori

Păpăuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul Păpăuți este situat la o distanță de 8 km de orașul Rezina, și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului Păpăuți constituie 1448 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.