Arată noutățile începînd cu...

eye 22783 Vizualizări

In memoriam poetului Petrea Cruceniuc

Astăzi se împlinesc 103 de ani de la nașterea poetului moldovean Petrea Cruceniuc.

Născut la 29 iunie 1917 în satul Ploti, raionul Rîbniţa, după absolvirea în anul 1934 a Şcolii Pedagogice de la Balta Petrea Cruceniuc lucrează în calitate de învăţător, apoi își continuă studiile la Şcoala Militar-politică de la Moscova. Puţini sînt acei care cunosc că poetul Petrea Cruceniuc fost militar timp de 12 ani (din 1938 şi pînă în 1949), că a participat la războiul sovieto-finlandez (1939) şi la cel de-al II – lea Război mondial. Aşa s-a întîmplat ca în timpul asaltului de la Vîborg să fie numit comandant de batalion, a fost decorat cu ordinul Steaua Roşie, iar la sfîrşitul războiului avea grad de locotenent. Iată de ce temele creaţiei sale au rămas cu preponderenţă cele despre război, armată şi pace.

În anul 1958 Petrea Cruceniuc absolveşte Institutul de Literatură „M. Gorikii” din Moscova. A fost secretar responsabil la Uniunea Scriitorilor din RSSM, concomitent redactor-şef al revistei „Octombrie”(1949-1953), redactor-şef al ziarului „Cultura Moldovei” (1957-1964). Din 1968 este secretar responsabil al Comitetului Moldovei pentru apărarea păcii.

Mai tîrziu a scris multe poezii frumoase despre Chișinău, oraş în care a locuit şi a creat. După versurile sale au fost compuse mai multe melodii, printre care mult îndrăgita piesă a lui Eugen Doga în interpretarea Sofiei Rotaru „Codrii mei frumoşi”.

Recent, pe faţada blocului Nr. 64 din bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, chiar lîngă geamul biroului, unde Petre Cruceniuc a scris numeroasele sale cărţi a fost dezvelită placa comemorativă a poetului.

Cuvinte cheie:

scriitor , aniversarea , literatura

Comentarii

 (6)
 • #5 xukaimin
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #4 xukaimin
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #3 flyen
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #2 leilei
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #2 sdfsdf
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #1 Spero
  N-am stiut ca a scris si versuri care au devenit melodii, iar Codrii e una din melodiile preferate http://www.moldovenii.md/library/video/id/568/sectionId

Localităţile Moldovei şi diasporei

Malcoci

Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2448 locuitori

Malcoci este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Malcoci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2448 de oameni. Satul Malcoci a fost menționat documentar în anul 1603.

Citeşte mai departe