Malcoci este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Malcoci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2448 de oameni. Satul Malcoci a fost menționat documentar în anul 1603.
Citeşte mai departeIn memoriam poetului Petrea Cruceniuc
Astăzi se împlinesc 103 de ani de la nașterea poetului moldovean Petrea Cruceniuc.
Născut la 29 iunie 1917 în satul Ploti, raionul Rîbniţa, după absolvirea în anul 1934 a Şcolii Pedagogice de la Balta Petrea Cruceniuc lucrează în calitate de învăţător, apoi își continuă studiile la Şcoala Militar-politică de la Moscova. Puţini sînt acei care cunosc că poetul Petrea Cruceniuc fost militar timp de 12 ani (din 1938 şi pînă în 1949), că a participat la războiul sovieto-finlandez (1939) şi la cel de-al II – lea Război mondial. Aşa s-a întîmplat ca în timpul asaltului de la Vîborg să fie numit comandant de batalion, a fost decorat cu ordinul Steaua Roşie, iar la sfîrşitul războiului avea grad de locotenent. Iată de ce temele creaţiei sale au rămas cu preponderenţă cele despre război, armată şi pace.
În anul 1958 Petrea Cruceniuc absolveşte Institutul de Literatură „M. Gorikii” din Moscova. A fost secretar responsabil la Uniunea Scriitorilor din RSSM, concomitent redactor-şef al revistei „Octombrie”(1949-1953), redactor-şef al ziarului „Cultura Moldovei” (1957-1964). Din 1968 este secretar responsabil al Comitetului Moldovei pentru apărarea păcii.
Mai tîrziu a scris multe poezii frumoase despre Chișinău, oraş în care a locuit şi a creat. După versurile sale au fost compuse mai multe melodii, printre care mult îndrăgita piesă a lui Eugen Doga în interpretarea Sofiei Rotaru „Codrii mei frumoşi”.
Recent, pe faţada blocului Nr. 64 din bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, chiar lîngă geamul biroului, unde Petre Cruceniuc a scris numeroasele sale cărţi a fost dezvelită placa comemorativă a poetului.
Comentarii
(6)