Arată noutățile începînd cu...

eye 14535 Vizualizări

Mihai Dolgan – 77 de ani de la naștere

Compozitorul și interpretul, fondatorul legendarei formații „Noroc”, Mihai Dolgan ar fi împlinit astăzi 77 de ani. Născut la 14 martie 1942 la Vladimirești, Sîngerei, a trecut prin calvarul GULAG-ului, fiind deportat împreună cu părinții în Siberia.

Revenit în Moldova și-a făcut studiile la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga”, a lucrat ca acordeonist la Casa de cultură din Sîngerei. În 1967 Mihai Dolgan a fondat formația „Noroc”. De-a lungul anilor, componenţa trupei a suferit mai multe schimbări. În diferite perioade în componența ansamblului au evoluat: Valeriu Găină, Iurie Sadovnic, Anatol Neamţu, Gheorghe Ţopa, Anatol Bivol, Ricu Vodă, Nina Gorbani, fraţii Cazacu, Liviu Ştirbu, Valentin Goga, Ion Aldea-Teodorovici, Lidia Botezatu, Ion Suruceanu,Valeriu Gorgos şi alţii.

Însuși Mihai Dolgan spunea despre sine: „Sînt un muzicant-autodidact, om incomod şi artist al poporului fără studii superioare”. Cîntecele lui Mihai Dolgan au fost traduse şi cîntate în mai multe limbi, ascultate de milioane de oameni. În cei 40 de ani de activitate a susţinut împreună cu formaţia “Noroc” peste 10 000 de concerte în Uniunea Sovietică şi alte țări. Melodiile sale au cucerit inima publicului care i-a rămas fidel. Profetice au devenit versurile melodiei semnate de compozitorul Mihai Dolgan „Să nu-mi zici la revedere, la revedere!” Marele artist a rămas printre noi prin cîntecele sale, prin tezaurul cultural lăsat poporului.

Comentarii

 (1)
  • #1 dongdong8
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Marchet

Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
155 locuitori

Marchet este un sat din cadrul comunei Pogăneşti, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 56 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Marchet a fost menționat documentar în anul 1896.

Citeşte mai departe