10 noiembrie 2016, 17:10 Personalități views 7241
S-a stins din viaţă actorul Vitalie Cărăuş
10 noiembrie 2016, 17:10 Personalități views 7241

S-a stins din viaţă actorul Vitalie Cărăuş

Actorul Vitalie Cărăuş, fost director al Teatrului Naţional Mihai Eminescu" şi al Teatrului Etnofolcloric „Ion Creangă" din Chişinău, s-a stins subit din viaţă astăzi dimineaţă, la vîrsta de 53 de ani.

Solicitat de agenţie, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menţionat că Vitalie Cărăuş a făcut parte din noua generaţie de actori, ai anilor 80-90, care au pus bazele unui alt fel de teatru.

„Împreună cu Victor Ignat, a pus bazele Teatrului „B. P. Hasdeu" din Cahul. La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" s-a manifestat în calitate de manager care, prin realizarea anumitor proiecte, împreună cu Sandu Vasilache, au format un repertoriu şi şi-au cîştigat spectatorul. A fost un actor împlinit, care a jucat roluri memorabile în scenă", a constatat Alexandru Grecu.

Directorul artistic al Teatrului Naţional „M. Eminescu", Alexandru Cozub, a afirmat că Vitalie Cărăuş a fost un actor talentat. „S-a remarcat în diverse roluri, iar unul dintre cele mai reuşite a fost cel al lui Cadîr, din spectacolul „Take, Ianke şi Cadîr", după piesa dramaturgului român Victor Ion Popa", a accentuat Alexandru Cozub.

Vitalie Cărăuş s-a născut la 9 octombrie 1963 în satul Ţaul, raionul Donduşeni. A studiat regie şi teatru în anii 1981-1985 la Institutul de Stat al Artelor (astăzi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice) din Chişinău. În 2000, a făcut stagiere în cadrul programului „Management cultural" în SUA. În acelaşi an, a fost distins cu premiul UNITEM „Cel mai bun manager de teatru".

A jucat în numeroase spectacole şi a organizat de-a lungul anilor festivaluri de teatru. A fost deţinător a numeroase premii obţinute la Gala Teatrelor Naţionale. În ultima perioadă, a activat în calitate de director la Teatrul Etnofolcloric „Ion Creangă", unde a regizat mai multe spectacole. Sîmbătă, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al actorului va fi adus la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu", unde va avea loc un miting de doliu. Vitalie Cărăuş va fi înmormîntat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chişinău.

Cuvinte cheie:

personalitati , moarte , actori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1705 locuitori

Voinova este un sat şi comună din raionul StrăşeniVoinova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1705 oameni. Satul Voinova a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.