02 februarie 2024, 11:30 Personalități views 74922
Un moldovean care a schimbat istoria – Mihail Frunze
02 februarie 2024, 11:30 Personalități views 74922

Un moldovean care a schimbat istoria – Mihail Frunze

Mihail Frunze s-a născut la 2 februarie 1885 la Bişkek, Kîrgîzstan. Născut într-o familie de burghezi, fiul felcerului moldovean Vasile Frunze (1854-1897),  care lucra la Bişkek.

Dupa ce a absolvit şcoala din Bişkek, Frunze a continuat studiile la gimnaziul din or.Vernîi. În 1904 a devenit student al Facultăţii de Economie a Institutului Politehnic din Sankt-Petersburg.

M.Frunze a lucrat la Moscova, Ivanovo-Voznesensk, devenind unul dintre organizatorii grevei lucrătorilor de la uzinele textile. A participat la revoluţia din 1905. În 1906 Frunze a fost delegat la Congresul IV al PSDMR la Stockholm, unde s-a întîlnit cu V. Lenin. În 1907 el a fost ales delegat la Congresul V al PSDMR, dar a fost arestat şi condamnat la 4 ani de muncă silnică.

La începutul revoluţiei din februarie 1917 Frunze era conducătorul unei  organizaţii revoluţionare cu centrul la Minsk şi secţii în armata de pe Frontul de Vest. El a luat parte activă la pregătirea şi desfăşurarea Revoluţiei din octombrie 1917.

Din 1918 M. Frunze este unul din cei mai activi participanţi la războiul civil: în 1919 a condus Grupul de Armate Sud de pe Frontul de Est, care  l-a învins A. Kolceak, a fost comandantul Frontului Turkestan, etc.

În 1920 M. Frunze a luptat împotriva armatei de emirului de Bukhara, a luptat cu armata generalului P. Wrangel.

V. Frunze împreună cu Gr.Kotovski a stat la originea creării Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

Sub conducerea lui M. Frunze a fost finalizată reforma armatei roşii în anii 1924 - 1925. În 1925 M. Frunze a fost numit preşedinte al Consiliului Militar Revoluţionar al URSS şi comisar norodnic pentru afaceri militare şi navale.

M. Frunze a murit după o intervenţie chirurgicală, fiind una dintre numeroasele victime ale dictaturii staliniste în afirmare.

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova , personalitati

Comentarii

 (1)
  • #1 Mihai Răspunde Citează selecţia
    Un material incomplet... Este un trădător de neam, de sânge, un filorus slugornic.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
3693 locuitori

Mileştii Mici este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Mici și Piatra Albă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3693 de oameni. Satul Mileştii Mici a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.